Бизнесът скочи срещу промени в Кодекса на труда на "Атака"

Нели Чолашка 28 януари 2014 в 12:17 4440 5

Работнички.
Работнички.

Работодателските организации се обявиха категорично против предложените от парламентарната група на "Атака" промени в Кодекса на труда, които се обсъждат днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Текстовете предвиждат собствениците и акционерите да носят и лична отговорност за неизплатени заплати при фалит и да продават личното си имущество, за да се разплатят със служителите. Предлага се и работодателят да е длъжен да изплати 100%, а не само 60% от месечното възнаграждение.

„От години имаме много порочно прехвърляне на активи с цел да не се изплащат възнаграждения на работниците, които се явяват кредитори на работодателите. За да съди работодателя си, работникът или трябва да напусне предприятието, или да влезе в антагонистични отношения с него, става мишена или жертва на неправомерно уволнение”, обясни една от вносителките на законопроекта - Магдалена Ташева от "Атака".

„Работодателят е длъжен да плаща 60 % от възнагражденията, а какво трябва да направи служителят, за да получи 100%”, попита тя.

По думите й в момента законодателят не е създал защитни механизми срещу заплахата от злоупотреба с дисциплинарната власт на работодателя.

"Това нарушава принципа за достъпно правосъдие. Събирането на дължимото възнаграждение е от съществена важност предвид неговата социална роля”, уточни депутатката.

„Действително има проблем, но има над 350 000 действащи предприятия. Нищожна част от тях – под 1% имат затруднения, довели до големи забавяния в изплащане на възнагражденията, а умисъл в това има в отделни случаи.

Причините могат да бъдат различни – неплащане от клиент, от държавата. Не трябва да се смесват и объркват нещата – когато има умисъл и когато работодателят е решил да не плаща, и когато има забавяния, защото не може да плати. Начинът, по който се търси решение, определено не е този. Ще се изненадам, ако посочите европейска държава, в която е по този начин”, контрира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му с промените всеки може да спре да ходи на работа и да заведе дело срещу работодателя и те ще прогонят предприемачите.

Димитър Бранков от БСК обяви, че предложението е твърде радикално и няма как неговата организация да го подкрепи.

„Вкарваме работодателите в зависимост от работниците. Проблемите са в бавните процедури по обявяване на несъстоятелност. Не считаме, че предложените текстове са правилната стъпка в правилна посока”.

БТПП и КРИБ също не подкрепят предложените промени в Кодекса на труда.

КНСБ пък още миналата седмица обяви, че одобрява предложение от "Атака" промени в трудовото законодателство.

Решаващо за предложените нововъведения в Кодекса на труда обаче ще е гласуването им в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!