Кметът на Белово продал общинската земя на частна фирма

OFFNews Последна промяна на 11 май 2015 в 09:10 5054 6

Кметът на Белово Костантин Варев е продал земята на общината на частна фирма. Според местните хора търг не е имало, съобщи бТВ. 

Община Белово имала над 30 000 декара общинска земя, става ясно от писмо на кмета до областния управител на Пазарджик. Вече ги няма. На няколко транша ги продала на една единствена фирма. А местните животновъди и земеделци се превърнали в нарушители на закона, защото хранят животните си в чужди пасища. 

На 31 юли миналата година Общинският съвет възлага на кмета да организира търг и да продаде общински земи, описани в 4 приложения. Търгът не бил обявен никъде освен в сайта на общината. А на сайта пък няма и следа от обявление.

„Това, че не е останало обявлението след привършването на процедурата, не значи, че е нямало обявление”, обяснява Варев. Юристката Цветелина Митева допълва, че „никъде не казано, че в рамките на 5 години трябва да висят обявите”.

Оказва се, че единствените, които са виждали обявата в сайта на общината, са двама съдружници от чисто новата тогава фирма „Българско земеделско производство” ООД. Кметът и юристката на общината не са сигурни колко точно търга е спечелила тази фирма - 3 или 4. Обещават да проверят и да отговорят писмено, но не го правят.

Справка в Търговския регистър показва, че „Българско земеделско производство” е регистрирано точно в деня, в който Общинският съвет възлага на кмета да продава общинска земя - 31 юли. Капиталът на дружеството е 500 лв. С равни дялове участват двама съдружници.

Отидохме в село Варвара, но не открихме Ивайло Пенев. За него ни разказват, че работи в Италия. Няма участие в други фирми освен тази, която за месец и половина след създаването си придобива земите на Белово. Другият собственик е Неделчо Недялков.

„Президентът на фирмата, която е изкупила земите, неговият бизнес е акробатичен рок енд рол, фирма за сватби и дърводобивни фирми, които не са отчели никакви печалби”, казва бившият кмет на Белово Васил Атанасов.

Неделчо Недялков наистина е един от ръководителите на клуб по акробатичен рокендрол във Варна. Търговският регистър показва, че той участва в няколко фирми без или с малка печалба. Пред общинските съветници кметът обяснява, че такъв стратегически инвеститор, който да купи земите на Белово, той и колегата му Кузман Маринков ходили да търсят чак в Италия.

По неофициална информация 30 000 декара са продадени за около 2 милиона лв. или средно по 80 лв. всеки.

Спазили сме условието да не е по-ниска от данъчната оценка. Съобразили сме се”, казва кметът. Той оправдава с лошото състояние и голямата площ на земите, които е продал.

„30 000 декара, от които имаме курортна земя в местността Куртово, която не е 80 лв, а би следвало да струвало 2000-3000 лв. декара”, смята Васил Атанасов

След сделката част от земите на Белово вече са ипотекирани към две банки, вижда се от справка в имотния регистър. За тях общината получила 2 милиона от фирмата, а вестник „Банкер” твърди, че фирмата получила 10 милиона от банките. 

Кметът смята, че недоволните земеделци го атакуват, защото спрял практиката им да използват земя, без да плащат наем на общината. Още през първия си мандат събрал почти 280 000 лв. от наеми.

Фирмата изкупила имотите е близка на дясната ръка на кмета Варев. Лицата, изкупили земята са подставени, заявиха в ефира на bTV земеделци от Белово.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2015 в 10:51

Познаваме си го ,лошото е ,че няма държава.

11.05 2015 в 14:03

Продал земята за 2 милиона, а събирал за година по 300 хиляди от наеми. Хех! Явно го е направил за да не го мразят за наема. Както е тръгнало май тук банките са инструментът за изкупуване на държавата. Мирно, тихичко.. чао.

11.05 2015 в 12:55

Истинксият проблем, е ако до дни няма новина, в която тоя парцал не е намерен пребит или убит.

Как може село само от десетки души, дето всеки с всеки се знае, и още никой да не му е кипнало. Бати овцете.

11.05 2015 в 10:42

Нещата са много прости.Кмета в затвора.Връщат земята на общината,без тя да връща пари и тогава ще видим дали ще има и други.

11.05 2015 в 10:33

Хахахахахахахаха.Нация от мошеници,кой по-голям,кой по-малък...

11.05 2015 в 10:21

Защо не казвате от коя политическа сила е кмета? (Костадин Георгиев Варев ПП "ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН)