Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Китай разреши два непалски хеликоптера да издирват Боян Петров, акцията продължава утре

OFFNews 10 май 2018 в 18:57 7208 0

Българското посолство в Пекин току що информира, че китайската страна е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера на компания Simrik Air Pvt. Ltd., които да се включат в спасителните действия по издирването на алпиниста Боян Петров.

Разрешителното влиза в сила от днес 10 май и е валидно до 13 май 2018 г., съобщават от българското външно министерство.

Междувременно Бхола Тхапа, почетният консул на Република България в Катманду, Непал, потвърди, че пилотите на авиокомпания Simrik Air вече разполагат и с необходимите им китайски визи.

Китайската страна е поела ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол.

Боян Петров остава в неизвестност в подножието на хималайския връх Шиша Пангма. Спасителната акция днес е осуетена заради лошото време, съобщи пред bTV италианският алпинист Себастиано Валентино.

Валентино в момента се намира в базовия лагер. Очаква се спасителната акция да бъде отново подновена утре.

Утре сутринта подновяваме акцията и ще го търсим, защото досега времето беше много лошо. Днес дойдоха още международни спасители и утре започваме отново, заяви Себастиано Валентино.

Може би ще продължим и в следващите 4-5 дни, защото повече от 5 дни вече е невъзможно да оцелееш при тази надморска височина. Но, да, в следващите пет дни ще продължим да го търсим! Със сигурност, увери алпинистът.

Тази вечер Иван Кристоф, известен като Човекът - паяк, предложи да плати издирването на Боян Петров с хеликоптер.

"Ето банкова сметка с депозирани 100,077,43 лв., от която може да се изтеглят парите $50 000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете" - написа Кристоф в личния си Facebook профил и публикува снимка на банковото извлечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!