Катастрофата на Тракия: Хирурзи спасиха живота и красотата на майка на 3 деца с отлепен скалп след 10 часа в операционната

Лекарите от "Света Анна" успяха да запазят и ръката на ранен мъж, застрашена от ампутация

OFFNews Последна промяна на 14 април 2018 в 10:16 15637 0

Снимка clinica.bg

Хирурзи от "Св. Анна" спасиха живота и красотата на млада майка на 3 деца, чийто скалп бе буквално отлепен в катастрофата на магистрала "Тракия" вчера.

След 10-часова операция, приключила към 22 ч снощи, най-тежко пострадалата пътничка от автобуса бе стабилизирана и приведена в реанимацията на университетската болница в София, съобщи доц. Сашо Асьов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология.

35-годишната жена е майка на три дъщерички. Хирурзите не просто са я стабилизирали, но ще я предпазят от обезобразяване, увери говорител на болницата пред Нова тв.

В "Света Анна" бяха откарани 10-та най-тежко ранените пътници от автобуса на "Юнион-Ивкони", който бе блъснат от лек автомобил край Вакарел и се обърна.

Един от постъпилите в "Св. Анна" вече е изписан. От останалите деветима петима са в реанимация с опасност за живота.

Нощта за всички тях е преминала относително спокойно, съобщиха от болницата. Те са обезболени и контактни, заяви дежурният лекар в КАИЛ д-р Генджелиев. Все още обаче състоянието им е критично.

Почти целия вчерашен следобед дежурните хирурзи в лечебното заведение оперираха шестима от пациентите - три жени и трима мъже.

При единия от мъжете е имало реален риск от ампутация на едната ръка. Фрактурата е била открита - костта буквално се е подавала от плътта, но лекарите са успели да спасят ръката.

Състоянието на тримата пациенти във ВМА е стабилно.

От откараните в ИСУЛ три жени две вече са освободени, в болницата е останало 19-годишно момиче.

Нощта е преминала спокойно за тримата пациенти, откарани от линейките в "Пирогов", съобщиха от специализираната болница за спешна помощ. Всички те са без непосредствена опасност за живота към момента.

13-годишното момче, което е настанено в Детска реанимация е в стабилно състояние, съобщи изпълнителният директор на "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов. То е със спонтанно дишане, в съзнание. Днес ще му бъдат направени контролни изследвания. Майка му също е добре. Тя е настанена в травматологията на "Пирогов". Другата пострадала жена остава в хирургията на болницата в стабилно състояние.

Двамата мъже, откарани в болница "Токуда", са в стабилно състояние, съобщиха от болницата. Те имат фрактури на глезените и бяха оперирани в следобедните часове на вчерашния ден. Днес започват обичайната възстановителна програма след такива травми. Имат мекотъканни охлузвания и натъртвания, които не влияят на общото им състояние.

През Спешно приемно отделение на "Токуда" преминаха и две жени, пострадали в инцидента. Те имат леки травми и след обстоен преглед бяха освободени за домашно лечение, допълват от болницата.

Повече от 20 души бяха ранени, шестима загинаха в катастрофата. Днес в България е обявен национален траур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови