Калфин предлага пенсиониране на 65 г. срещу по-високи пенсии

OFFNews 29 ноември 2014 в 13:34 3494 0

Ивайло Калфин

В обозримо бъдеще, в следващите 10-15 г. възрастта, на която българите би трябвало да се пенсионират, е 65 години за трета категория труд.

Това обяви в интервю за Дарик социалният министър Ивайло Калфин (АБВ).

В момента мъжете се пенсионират 16 месеца по-рано - на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца.

"Целта е пенсията, която се получава, да бъде някъде 80% от заплатата, която си получавал. Сега е много по-малко, толкова е объркана системата", уточни Калфин.

Той напомни, че в момента средната пенсия е 236 лева, а средната работна заплата е 865 лева. Това означава, че средната пенсия е три и половина пъти по-ниска, изчисли социалният министър.

При 860 лева средна заплата, хората трябва да се пенсионират със 700 лева пенсия, ако работи добре тази система, смята Калфин.

Той каза, че със синдикатите и работодателите са се разбрали да търсят бързо трайните решения, за да не правят кръпки само за една година. 

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възраст", каза още социалният министър.

Предложението на финансовия министър Владислав Горанов (ГЕРБ) е възрастта за пенсиониране да нараства с по 4 месеца и за мъжете, и за жените. Калфин предлага стъпката да е с 2 месеца, но това ще се реши при гласуването на Бюджет 2015 г. следващите седмици в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови