Христосков: Увеличение на пенсиите догодина ще има

Юлиан Христов Последна промяна на 03 ноември 2014 в 11:42 3347 2

Увеличение на пенсиите догодина ще има, заяви социалният министър от служебния кабинет Йордан Христосков, който днес представи в Министерския съвет отчета за мандата си.

По думите му увеличението ще бъде с 2,4% при спазване на швейцарското правило, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от осигурителния доход и 50% с нивото на инфлацията. Той обяви, че НОИ подготвя увеличението от 1 юли догодина.

Министърът обаче предупреди, че някои социални плащания ще бъдат застрашени, ако не бъде приета актуализацията на бюджета. Те са за 33 млн.лв.

Социалното министерство няма да променя условията за пенсиониране на военните и полицаите, като по този начин ранното пенсиониране остава в сила.

Днес в МС се отчитат още здравният министър Мирослав Ненков, образователният Румяна Коларова, спортният Евгения Раданова на науката и министърът на културата Мартин Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2014 в 16:48

Лъчко ,ти и сега си в сивият сектор.А ,милиционерчетата ,до преди няколко години си плащаха сами осигуровките.И когато започна да им ги плаща държавата,им намалиха заплатите.Така ,че когато нещо не знаеш,не коментирай.

03.11 2014 в 13:25

Не съм съгласен да цоцате от всички работещи допълнително за такива увеличения. Първо милиционерчетата да си плащат всички осигуровки и да се пенсионират когато всички, и тогава евентуално може и да се съглася. Иначе ще ме накарате насила да вляза в сивия сектор и да не плащам повече данъци...