Какво влиза в сила от 1 януари 2023

Красимир Крумов, Мая Младенова 01 януари 2023 в 07:02 12341 6

Важно

Снимка Pixabay

Какво се променя от днес?

Припомняме по-важните промени, които влизат в сила с днешна дата:

- Минималната заплата става 780 лева. Минималната почасова работна заплата ще бъде 4,72 лв.

- Увеличава се прагът за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 хиляди лева.

- Отпада безусловната отстъпка за гориво от 25 стотинки на литър за всеки клиент.

- Цената на водата в няколко града се увеличава.

- По-ниски цени на електронните винетки. Годишната ще струва 87 вместо 97 лв., тримесечната 48 вместо 54, месечната 27 лв. вместо 30 лв., седмичната 13 вместо 15 лв., а уикенд винетката - 9 вместо 10 лв.

- Увеличават се стажът и възрастта за пенсия - 62 години за жените и 64 г. и 6 м. за мъжете. 

- Майчинство да може да се прехвърля на бащата и на баби и дядовци след 6-месечна възраст на детето, ако те работят на трудов договор. 

- Промени в билетите за градския транспорт в София

Спира продажбата на досегашните хартиени билети билети от 1,60 лв., на картата с талони за 10 пътувания от 12 лв. и на еднодневната хартиена карта от 4 лв. Закупените преди това хартиени талони ще важат до 1 март, а след тази дата няма да подлежат на замяна и възстановяване на сумите. На тяхно място се въвеждат нови, електронни еквиваленти.

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 г.

Промяна ще има и в превозните документи за метро, като от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лв. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31.03.2022 г. Още за новите билети в столичния транспорт

- Ваучерите за храна се увеличават от 80 на 200 лева.

- "Виваком" уведоми своите клиенти, че влиза в сила намаление в ценовите условия на политиката за справедливо ползване на роуминг в ЕС и увеличение на квотата с мегабайти без надценка в ЕС.

- Европейските субсидии ще се контролират по различен начин. Една от най-важните промени в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) е свързана с внедряването на дистанционен мониторинг на стопанствата. България започва да използва спътниците “Сентинел” от 1 януари 2023 г. , а година по-късно трябва да бъде разширен обхватът, за да обхване всички интервенции, базирани на площ с всичките им критерии за допустимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

6

Дедо МразИ

01.01 2023 в 18:03

ДрисалвкТ, то идиот ли си или просто обикновен жълтопаветрн ДБил ? ГЕБР били крадели, мухахаха а Лъжеца и Крадеца грабеха

22548

5

dolivo

01.01 2023 в 16:07

Всички страни по света имат валидатори в превозното средство, където не е с портали достъпа до превозната инфраструктура.

Алекс, стига си ревал с малки и големи букви, отвратителни са ти репостинг текстовете за четене

-1395

4

AlexT

01.01 2023 в 15:45

4 . ..Тук не говорим за стотиците МИЛИОНИ разпилявани ВСЯКА година от същите – за ремонтите на фандъка и гербаджийте – милионери , в Общината !?

-1395

3

AlexT

01.01 2023 в 15:44

3 .
5. НИКАКВО облекчение и опростяване на процедурата- ако си имаш КАРТАТА джоба и я представяш, когато е ,САМО, нужно, за проверка !.Кому е нужно ТОВА технологично УСЛОЖНЯВАНЕ на пътуванията ? На фирмата взела милиони и ни е вкарала в този батак/ само вижте как ще ви ДЕРАТ по гишетата/ ,без и да знаете защо !!..Когато герб и разни компютърджии се ‘сдружат”, тогава НИЩО добро не следва ! Грабеж и …толкова ..ЦЕЛТА на ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА е да ОПРОСТЯВА , а НЕ ДА УСЛОЖНЯВА дадени процеси !! Горното получаваме за довиждане от фандъка и крадливото племе гербаджийско в Общината и от онова генералско синче , червено- барболовчето , ли беше ? Финансиста по обира , новия , на гражданите !!
И всичко е съдадено от хора – служители и общинските съветници и БОКОВЦИ, в СТОЛИЧНА Община , които СЕ ВОЗЯТ БЕЗПЛАТНО на каквото си пожелаят, а и имат служебни коли, платени от нас !? Това е положението, щом им мълчим ..

-1395

2

AlexT

01.01 2023 в 15:42

2 . . . Имаш КАРТА,в джоба , но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се промъкваш / в час пик/ към валидатора, с бастун или без , ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !! Ако не се регисрираш на ‘машинката” , има глоба !?, независимо, че ИМАШ карта.!?
2. Пак се регистрираш към “края” на 30-те минути или 60-те минути, ако още си в тролея , трамвая , за да продължиш !?.ИДИОТИЗЪМ на дигитализиращите ни НЕГРАМОТНИЦИ !!
3.ВСЕКИ в превозното средство , СЕ БЪРКА – в ЧАНТИ, ПОРТФЕЙЛИ, джобове задължително –за да се “валидира” !? Идеално, за погледите и ДЕЙСТВИЯТА на една каста- джебчийки- веднага ще ВИДЯТ , къде и как си държиш и ПАРИТЕ !? Доброволно им ПОКАЗВАШ !
4.Ако ползваш кредитна или дебитна карта – всеки ден, който ТРЯБВА, от власта и МУТРИТЕ , ще ЗНАЯТ- КЪДЕ и КОГА ПЪТУВАШ , за къде и ЗАЩО и т.н..ТУК става дума за ГРАЖДАНСКИ ПРАВА на СЛЕДЕНЕ , без ПРАВО на това ! На всеки- от страната, софиянец или гост в София !? Как да го обясниш ТОВА на МУТРИТЕ гербаджийски в Общината !? Или те точно ТОВА искат ?
5. НИКАКВО облекчени

-1395

1

AlexT

01.01 2023 в 15:41

Честита Нова Година! Здраве, щастие и успехи ! И новото ни Европейско бъдеще зависи от всички нас , НОРМАЛНИТЕ граждани !! Не го забравяйте !


За НОВАТА билетна СИСТЕМА в гр. София !!
Скоро и неубедените ще разберат, че гербдажийте ни КРАДАТ на ЕДРО и дребно , и все повече ..Повод е новата ситема за ТРАНСПОРТА , билетите в София ..Пробутват тайно и ОБЪРКАНО , за да не разбереш, голямо УВЕЛИЧЕНИЕ на ЦЕНИТЕ - фандъковци и боковци ..
ОТПАДАТ, НЯМА вече да ги ИМА :
Тридневна карта за всички линии;
• Месечна за една линия наземен транспорт;
• Месечна - за метро;
• Месечна - метро "плюс" - за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна - за всички линии;
• Шестмесечна - за всички линии;

ВЕЧЕ няма да има :! Ще има една объркана и неясна система с карти , на ОБИР с високи цени !? Ще има САМО седмични и ГОДИШНИ карти- другарите обичат КЕША – веднага и сега, и по- на едро !
1. Имаш КАРТА,в джоба , но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се промъкваш / в час пик/ към валидатора, с бастун или без , ЗАДl
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки