Как се отчитат парите от студентски такси в Софийския университет? АДФИ влиза в Алма матер за нова инспекция

Александра Маркарян 03 септември 2018 в 12:35 4975 0

Агенцията за държавна финансова инспекция започва нова проверка на Софийския университет.

По сигнал на Симеон Георгиев - член на Академичния съвет от квотата на студентите - АДФИ възложи финансова инспекция, свързана с проверка за законосъобразността при отчитането на приходите от такси на студенти през 2018 г. и отразяването им по бюджета на Университета.

Директорът на АДФИ Георги Начев информира Георгиев за предстоящата инспекция с писмо от днес.

По този повод Георгиев коментира, че бюджетът за 2018 г. на СУ е бил "приет в разрез с редица правила и норми", например Закона за държавния бюджет, постановлението на Министерския съвет за изпълнение на държавния бюджет, Закона за публичните финанси, указания на министрите на финансите и на образованието.

Нарушение на Правилника на СУ е фактът, че бюджетът е приет през второто полугодие на годината.

"Независимо от всички извършени проверки от контролните органи – Сметна палата, АДФИ и направените от тях негативни констатации, спазването на финансовата дисциплина, адекватното и законосъобразно разходване на публични финанси в държавното висше училище остава под въпрос", коментира Симеон Георгиев чрез Фесбук.

Още за бюджета на СУ и споровете, предшествали приемането му вижте ТУК.

Спорове имаше не само преди, а и по време на заседанието на Академичния съвет в края на месец юли, когато бюджетът за преполовената 2018 г. бе гласуван.

Тогава Георгиев попита защо приходите от такси за обучение на магистри в Медицинския факултет са само 501 лв. (Всички студенти по медицина завършват като магистри, защото специалността е регулирана – няма как да се дипломират като бакалаври. Всеки студент плаща 925 лв. годишна такса). Той допълни, че и във Факултета по химия и фармация има разминаване между сумата и броя на студентите.

В отговор ректорът проф. Анастас Герджиков отговори, че "очевидно преди сме ги записвали в реда за магистри, а сега - за бакалаври. Очевидно няма да се окаже грешка, а къде записваме магистрите след бакалавър".

На контравъпроса от Георгиев "Не е ли редно да се записват там, където са - магистри?" ректорът отвърна: "Какво значи редно? Където искаме, там ги слагаме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!