Как да намалим разхода на енергия от хладилника

OFFNews 12 януари 2024 в 12:17 3354 1

хладилник

Снимка pexels

Министерството на енергетиката публикува насоки

Редовно размразявайте хладилника и не оставяйте вратата му отворена дълго време - това са само част от съветите, които Министерството на енергетиката публикува за това как да намалим разхода на енергия от хладилниците си. 

Насоките са част от онлайн кампанията под наслов „Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове“, с която министерството дава кратки съвети за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата.

"Старите хладилници и фризери често консумират големи количества електроенергия. Понякога до три пъти повече от новите. Затова е важно да изберете уред с възможно най-ниска енергийна консумация", обясняват от ведомството.

Ето и какви съвети дават от Министерството на енергетиката, с които да намалим разхода на енергия от хладилника: 

  1. Вратата трябва да се затваря правилно и уплътненията да са в добро състояние. В противен случай охладеният въздух излиза лесно и това води до по-високи разходи на електроенергия; Затиснете лист хартия във вратата и после го извадете, без да отваряте вратата. Трябва да се усети съпротивление. 
  2. Големината на хладилника оказва влияние върху енергийната консумация. Съобразете размерите на уреда с нуждите на вашето домакинство;
  3. Редовно размразявайте хладилника, за да избегнете натрупването на лед, което пречи на ефикасната работа на уреда и може да доведе и до по-високи сметки за електроенергия;
  4. Оставете топлата храна да се охлади до стайна температура, преди да я поставите в хладилника или фризера;
  5. Избягвайте оставянето на вратата на хладилника или фризера отворена за дълго време;
  6. Ако съхранявате голямо количество плодове и зеленчуци в хладилника си, е добре да изберете уред, който има отделение за съхранение на лесно развалящи се храни. Температурата в това отделение може да бъде до 8ºC, което намалява консумацията на енергия;
  7. Подреждайте храната в хладилника според температурата. Температурата е най-ниска в долната и задната част и е най-висока в предната част и на вратата на хладилника;
  8. Поддържайте решетката на гърба на хладилника чиста, за да осигурите ефективен въздухообмен.

От енергийното министерство съветват още хладилникът да бъде настроен на оптимална температура - между 4 и 6 градуса, а за фризер - минус 18 градуса. Уредът разходва 10,8% повече електроенергия за всеки по-нисък градус. 

Важно е хладилникът да бъде поставен на правилното място - да не е до печка, радиатор или друг източник на топлина. Не трябва да бъде изложен и на светлина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!