Източиха яз. "Цанков камък" заради подводни отвори в скалите

OFFNews 20 юли 2017 в 20:00 14219 2

Снимка plamak.bg

Източиха язовир „Цанков камък“ почти до дъно заради подводни отвори, които предстои да бъдат облицовани. Това обявиха от Националната електрическа компания, цитирани от Plamak.bg.

“В чашата на язовир „Цанков камък“ се включва част от коритото на река Грашня. Коритото на реката е много карстов район, има наличие на ронливи скали, от което се получават подводни отвори, което води до загуби на водни количества.

По време на ремонтните дейности трябва да се поддържа много ниско ниво на язовира, за да се изпълнят строителните работи по облицовката на отворите.

Основната задача ще е да се направи облицовка на коритото на река Гашня, но заедно с това е се направи текущ ремонт и на Хидрогенератор №1 – до 21 юли 2017 г., и на Хидрогенератор №2 – от 24 юли до 18 август, във ВЕЦ „Цанков камък“.

От НЕК посочват, че ремонтът е съгласуван с Електроенергийния системен оператор още през октомври миналата година.

Завиряването ще започне на 1 септември.

От НЕК са категорични, че се очакват минимални загуби откъм производството на електрическа енергия, тъй като ВЕЦ „Цанков камък“ е част от каскада „Въча“. Водата, изпусната от освновен изпускател на язовира, ще бъде енергийно преработена от ПАВЕЦ „Орфей“, ВЕЦ „Кричим“, ВЕЦ „Въча 1“ и ВЕЦ „Въча 2“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!