Изследване у нас: Млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко

OFFNews 25 септември 2023 в 08:07 5312 0

Андрей Велчев

Снимка Скрийншот

Андрей Велчев

Млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко. Само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, показа изследване на сдружение "За достъпна и качествена храна". Засечено е и още по-смущаващо нарушение - биволско сирене без нито грам биволско мляко.

През годините не е създаден орган в България, който да се занимава с качеството на продуктите, тъй като Агенцията по безопасност на храните следи те да не са опасни за здравето на хората, каза по БНТ председателят на сдружението Андрей Велчев. 

Това е второто подобно изследване на сдружение "За достъпна и качествена храна". Този път то показва количествени, а не само качествени резултати - в много от обявените за овчи и биволски продукти се ползва над 50% от по-евтиното краве мляко.

За мен е обезпокоителен фактът, че качеството на българските продукти е елемент от националната сигурност и е хубаво парламентарната комисия по правни въпроси най-накрая да вземе да ни отговори, тъй като три месеца откакто започна да функционира Народното събрание, няма оправдание, че няма кой да обърне внимание на законодателната инициатива, каза Андрей Велчев.

Едно от предложенията е да бъдат оповестявани публично производителите, които не спазват качеството и стандартите. Велчев коментира, че БАБХ и КЗП отговарят с "копи-пейст" информация, защото проверяват единствено една техническа документация, в която производителят сам трябва да каже, че извършил нарушение.

"Отговарят, че конкретното предприятие е проверено, че има добра техническа база, че не са получавали до момента други сигнали. Над 80 идентични сигнала, които ние сме получили, завършват с това, че конкретно предприятие е поставено под зачестен контрол - проверяват го веднъж седмично", казва председателят на сдружение "За достъпна и качествена храна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови