Юридическите лица с нестопанска цел ще се пререгистрират и електронно

OFFNews 14 декември 2017 в 18:30 9972 0

От 1 януари 2018 г. Агенция по вписванията ще администрира Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Към Търговския регистър ще бъдат добавени нови функционалности, чрез които юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) ще могат да подават документи. Регистърът ще бъде обща електронна база данни, съдържаща обстоятелствата, вписани по силата на закон, и актовете обявени по силата на закон, за търговците и клоновете на чуждестранните търговци, юридическите лица с нестопанска цел и клоновете на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел.

Регистърът ще бъде с ново наименование: Търговски регистър и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

Осигурява се възможност ЮЛНЦ да подават документи във всяка една служба по регистрация, независимо от седалището и адреса на управление.

Документи ще могат да се подават от всяка точка на света по електронен път чрез портала ТРЮЛНЦ. Единственото условие за това е заинтересованото лице да притежава валиден електронен подпис. При подаване на документи по електронен път таксата е с 50% по-ниска.

Срокът за пререгистрация по закон е до 31.12.2020 г. В двумесечен срок от влизането в сила на закона (01.03.2018 г.) Централният регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност към Министерството на правосъдието ще предаде безвъзмездно на Агенция по вписванията структурирани данни в електронна форма за вписаните в Централния регистър юридически лица и клонове на чуждестранни юридически лица.

Годишните доклади за дейността по чл. 40, ал. 3 на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, съответно на клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, вписани в Централния регистър към Министерството на правосъдието към датата на влизането в сила на този закон, се вписват, съответно обявяват във вида, в който са отразени в Централния регистър към момента на прехвърлянето на информацията към Агенцията.

До изтичането на срока за пререгистрация - 31.12.2020 г. Министерството на правосъдието поддържа публична база данни на юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, които не са подали заявление за пререгистрация.

След подаване на заявление за пререгистрация, годишните доклади за дейността по чл. 40, ал. 3 на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, съответно на клонове на чуждестранни юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, вписани в Централния регистър към Министерството на правосъдието, ще се прехвърлят към информационната система на Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ИС на ТРРЮЛНЦ) във вида, в който са отразени в ЦРЮЛНЦ.

За тези, които не са подали заявление за пререгистрация информация ще се получава от ЦРЮЛНЦ в срок до 31.12.2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови