Италианските отпадъци в Плевен нямало да бъдат горени или депонирани

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2020 в 11:59 2558 0

Отпадъците, внесени от Италия в депото в Плевен, няма да бъдат използвани за горене в ТЕЦ-Плевен и няма да се депонират в общинското депо за преработка на отпадъци. Това обеща кметът на Плевен Георг Спартански пред bTV за откритите 9 000 тона отпадъци в имот в града.

Спартански каза, че не е възможно боклукът да бъде горен за нуждите на ТЕЦ-Плевен тъй като централата работи на газ. Кметът на Плевен призова да не се спекулира по темата, защото първите информации били още по време на предизборната кампания и се използвали като като внушения.

Това, което Георг Спартански е направил, е да изпрати служители на общинския инспекторат, а те направили снимки с разрешение на охраната. Градоначалникът на Плевен обаче не знае на какво правно основание РИОСВ е стигнала до извода, че няма проблем с отпадъците.

Боклуците са внасяни в продължение на 1 година

Окръжният прокурор на Плевен Таня Савова каза, че дали има престъпление, ще да стане ясно в края на разследването, което започна на 30 декември 2019 г. Извършени са следствени действия, като от тях са установени видимо нарушени изискванията относно съхранения на отпадъци по Закона за управление на отпадъците. Отпадъкът не е пакетиран, а е в разпръснато състояние, в обекта няма ток и вода и машини за преработка на отпадъка.

Извикани са на разпит 4 служители от РИОСВ Плевен във връзка с констативните протоколи, че в обекта всичко е наред. През следващите дни ще бъде назначена и още една експертиза, с която да се установи характерът на отпадъците.

Отпадъците се намиран на регламентирана площадка на "Феникс Плевен" ЕООД, което има разрешително за третиране на неопасни отпадъци от 2013 г.

В първите дни на тази година беше проведена мащабна полицейска операция във връзка със стотиците тонове италиански боклук, предназначен за внос в България. Акцията е част от разследването срещу членовете на калабрийската мафия Ндрангета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X