Мощен удар: хванаха 334 членове на калабрийската мафия, аферата има връзка с българския боклук

Задържани в България са хора от клановете Манкузо и Лимбади

OFFNews 19 декември 2019 в 12:43 7168 0

Мощен удар на властите в Италия в ранните часове на деня остави зад решетките 334 членове на калабрийската мафия Ндрангета, включително политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация. Акцията е по заповед на шефа на прокуратурата "Антимафия" в град Катандзаро Никола Гратери. Запорирани са активи за над 15 млн. евро, съобщи Corriere della sera.

Задържани са хора от клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa в Калабрия, България, Германия и Швейцария с взаимодействие с местните полицейски власти и в изпълнение на европейски заповеди за арест. Сред арестуваните е и бившият депутат от „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, собственици на местни фирми от строителството и ресторантьорския бизнес и др.

В затвора остават 260 от обвиняемите, другите са под домашен арест. Още 82 души се разследват като цялото разследване обхваща общо 416 души.

"Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност в Катандзаро", каза прокурорът Гратери.

При разследването се установило преплитане на интереси между клановете и представители на политиката и бизнеса. Следователите са документирали срещи и съвещания между босове и членове на Ндрангета.

В мащабната операция срещу калабрийската мафия са участвали над 2500 души от спецчастите на карабинерите, парашутисти, мобилни отряди, екипи с кучета в много области на Италия, както и в чужбина – България, Германия и Швейцария.

Обвиненията срещу всички тях варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници.

Все още не се уточнява каква точно е българската следа в разследването срещу Ндрангета под наименованието "Rinascita-Scott". Предполага се, че тя е свързана с трафика на боклук, защото преди дни властите в Италия съобщиха, че е задържан огромен товар от боклуци за България. 815-те тона отпадъци е трябвало да мине през област Умбрия. Според разследването трафикът на товара е трябвало да мине през фирма за отпадъци в Умбрия, чрез която да се изнасят отпадъци, включително и опасни, към България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови