Искат оценка за поведение на учениците в бала за прием

OFFNews Последна промяна на 27 август 2015 в 13:47 3545 1

Учениците да имат оценка за поведение, която да носи 4 точки при формирането на бала за кандидастване след седми и осми клас.

Това предлага Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Учениците, на които са наложена мерки или наказания, да бъдат лишени от този компонент.

Този компонент ще бъде първата стъпка в посока за по-добро българско образование, защото в образователния конгломерат има два равностойни стълба: обучение и възпитание. За съжаление вторият много важен клон възпитание беше забравен поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета: икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите по отношение на организация на системата и оценяването на ученици от учители, обясняват от синдиката. 

Последните 25 години показаха, че учителите сами без подкрепа от институции и без партниране от родители, не могат да се справят с доброто възпитание, което да доведе до европейските и световни стандарти на доброто образование, пише в документа. 

От синдиката искат още учителите квестори на изпитите да бъдат със статут на държавни експерти в деня на тестовете, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да бъдат гарантирани от МОН.

Синдикат „Образование“ подкрепя безрезервно новата философия на МОН към въвеждане на многообразие в избора на балообразуващи предмети, като се отчита и запазва конкретиката на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидастват учениците след основно образование, ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега-акцент към само два от изучаваните предмети и осакатяване на подрасващите и лишаване от знания по повечето от изучаваните предмети, пишат още от синдиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 14:08

4 точки при 36 максимален бал прави 40, от което следва, че искат 10% тежест да има миналото поведение на подрастващите за определяне на бъдещето им. И в затвора няма толкова тежка преценка.
Да не говорим, че в читавите училища, незнайно защо наричани тук "елитни", първо класиране е в рамките на 1/36, с други думи в рамките на 2,78%!