"Инвестбанк" осъдена да плати близо 8,9 млн. лева на майката на убит бизнесмен

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2015 в 21:03 24677 6

Петя Славова

Софийският градски съд е осъдил “Инвестбанк” да заплати на “Месокомбинат Варна” АД близо 2,5 млн. долара, плюс лихвите, плюс обезщетение в размер на 1,4 млн. евро, плюс съдебни разноски от 715 хил. лв.

Председател на Надзорния съвет на банката е Петя Славова.Общата сума, която "Инвестбанк" трябва да заплати на “Месокомбинат Варна” АД, е към 8,9 млн. лева по сегашния курс на валутата.

В същото време, заради публикации на e-vestnik.bg по темата, сайтът е даден на съд за нанесени на Петя Славова неимуществени вреди от журналиста Иван Бакалов. Искът е в размер на общо 100 000 лева.

“Месокомбинат Варна” АД е дружество, управлявано от майката на убития варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Три фирми, свързани с него, превеждат общо над 5 млн. долара на депозити в “Инвестбанк” през 2009 г. и скоро след това установяват, че парите са изчезнали от сметките.

С решението на Софийския градски съд едната от фирмите - “Месокомбинат Варна” АД, успява да докаже, че парите са отнети неправомерно.

В решението на съда се казва:

В крайна сметка за търговския спор, предмет на иска и съответно на делото, е абсолютно ирелевантно кой точно е „откраднал” средствата от депозитната сметка на ищеца. Ирелевантно е и дали средствата са откраднати. Но е безспорно, че те не са налични по депозитната сметка на ищеца. Релевантно е, че ответникът дължи връщане на влогодателя на вложената сума в щатски долари и уговорената в договора възнаградителна лихва.

Твърденията на банката са, че парите са изтеглени от сметката чрез интернет банкиране. Експертиза обаче доказва, че за периода от 01.01.2001 г. до 16.07.2013 г. не са извършени банкови операции дистанционно чрез интернет банкиране:

Странно е обаче, че на лицето Б.М. никога банката не е предоставяла възможност за Интернет банкиране и разгледаните от вещото лице код и потребителско име не е ясно от кого са използвани. По делото не е налице нито едно писмено доказателство като например искане за предоставяне на Интернет банкиране, протокол за предаване на код и пр., което да носи подписа на г-жа М. във връзка с предоставяне на права по Интернет банкиране, а предоставянето на права без наличие на такива документи е невъзможно и в пълно противоречие с нормативната уредба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2015 в 10:40

Недейте така - сервитьорката има рак на шундата от шибане с прокурори и следователи.

28.02 2015 в 23:10

"Команданте, а в другите държави няма ли хакери и кражби на банкови авоари?"

Разбира се че има. Само че ако/когато подобно нещо се случи се инфирмират властите по съответния ред, вдига се шум до Бога и се провежда необходимото разследване.

Правиш ли разлика между такъв един случай и въпросния в който БАНКАТА ти казва че НЕ ЗНАЕ къде са ти парите и че те обвинява теб че си си ги изтеглил, демек ЛЪЖЕ?!?
Собствената ти банка, на която си се доверил със спестяванията си/парите на фирмата/няма значение кви пари ТЕ КРАДЕ и те обвинява теб?!?!?

Извинете,само на мен ли това ми звучи като сто процента MADE IN BULGARIA?!?

28.02 2015 в 12:58

Команданте, а в другите държави няма ли хакери и кражби на банкови авоари? Защо нещата стигнаха до "само в нашта държава го има братче"???

28.02 2015 в 02:05

Ей за това не си държа парите в банка с български собственици, страх ме е да не ми ги откраднат. По един или друг начин

27.02 2015 в 23:34

El Commandante защо не си смениш ника на Хуйло и напишеш нещо такова в Блядистан...да видим какво ще стане....

27.02 2015 в 22:50

Абе как мислите,дали има друга такава държава в света, в която днес си слагаш едни пари в сметка и утре отиваш да провериш и ти казват: еми нема ги пич, нещо се е объркАло,деазнам къде са...

Това не е държава братче, тва е...деазнам и аз кво е,вече ми се изчерпват негативните определения...тва нашето са ежедневни сакати опити на олигофрени за симулация на държава-като онея маймуни дето тракат на пишеща машина милион години с надеждата да напишат по случайност шекспиров сонет или там кво беше...