Язовир "Пчелина" на път да заприлича на блато заради ВЕЦ

Шампионката по гребане Румяна Нейкова: Боли ме да го гледам така, язовирът ми помогна за медалите

Николаос Цитиридис 27 юни 2016 в 16:44 15979 3

Язовир "Пчелина" до пернишкото село Ковачевци е на път да заприлича на блато заради новооткрит ВЕЦ, който източва водата с бързи темпове. 

За това алармират местни жители, които са сигнализирали Министерството на околната среда, Министерството на земеделието, Басейновите дирекции Западнобеломорски и Дунавски район и Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури", разказа за OFFNews кмета на Ковачевци Васил Станимиров. 

ВЕЦ-ът, който носи името на язовира, функционира от началото на годината, а проблемите с източването на водата започнали преди около два месеца. 

Само за ден нивото на язовира спаднало с 15-ина сантиметра, твърдят местни жители, цитирани от "Актуално".

Преди: 

След: 

Освен познат със своята красота, язовир "Пчелина" е от изключителна важност за българските гребци. Там тренира олимпийската шампионка Румяна Нейкова. Преди дни във Фейсбук спортистката изрази остро мнение срещу унищожаването на язовира: 

"Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен. Жалко, всичко е една голяма лъжа и измама. Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора типичино по български. Мен лично много ме боли, защото това беше язовир, пряко свързан с моята спортна кариера и на него съм тренирала 25 години и ми е помогнал да печеля своите медали за България, а днес направо ми се плаче от гледката за перспективата на язовира. Държавата е много далеч от нас, а ние останахме сираци. Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката"

Фирмата собственик на ВЕЦ-а е "Пауър Туенти Туенти", в чието управление влизат Айнур Гошкелов, Камелия Цоклинова и Хайри Кулов. Справка в търговския регистър показва, че тримата се занимават предимно със строителство и продажба на различни видове стоки. 

Въпреки сигналите на местните жители, реакция от институциите все още няма, междувременно ВЕЦ-ът продължава да "изпива" живота на язовира. По информация на свидетели освен проблемите с нивото на водата, рибата в язовира също измира, което създава предпоставка за същинска екокатастрофа в района. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12621

3

TOR

28.06 2016 в 14:50

Прав си Дидо, но тия имена генетично са склонни към интуитивна хидро динамика и геология... Природно им се отдава - да ти спомням ли доган хидроинжинера на века?

12284

2

ДидоВъТъ

28.06 2016 в 09:19

То и имената им да бяха Елисавета,Даниел или Георги-все тая.Тя простотията си е по рождение и в ДНК-то.

12621

1

TOR

27.06 2016 в 16:51

Айнур, Хайре - чисти радомирци...