И "Протестна мрежа" иска вето на закона за НСО

OFFNews 03 август 2015 в 15:25 4336 2

И

След като в края на миналата седмица Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от президента Росен Плевнелиев да върне на парламента закона за НСО, днес същото направиха и от "Протестна мрежа". 

Искането за налагане на вето върху закона е свързано със спорните текстове, които позволяват на държавните гардове да употребяват физическа сила спрямо деца и бременни жени. Служителите ще се ползват и с особени правомощия при употребата на оръжие, като ще имат и правото да арестуват, да използват палки и електрошокове. Законът дава възможност НСО да охранява и лица извън властта. 

"Протестна мрежа" определя закона като "не просто противоречив, а откровено ретрограден" и изтъква, че доверието между политиците и обществото няма да се възстанови с подобно законодателство, а с по-прозрачно и ефективно управление.

"Разширяването на обсега на "охраняваните" и "обслужвани" от НСО лица е не само скандално, но и дълбоко порочно послание от страна на българската политическа класа. Допълнителните права на НСО да отстранява, задържа и дори да подслушва гражданите в изпълнение на своите задължения – дори и ако те са бременни и малолетни – можем да определим само като дъно на политическия цинизъм и арогантност", заявява "Протестна мрежа".

"Ние смятаме, че в условията на дълбока институционална криза и скандални политически решения подобни закони задълбават, а не решават проблема с това как работи българската демокрация", се казва още в позицията. От организацията са на мнение, че на властта са дадени нови скрити привилегии, които са излишни, а допълнителните ресурси следва да се насочат към осигуряване на ред и спокойствие за всички българи.

"Протестна мрежа" призовава Росен Плевнелиев да се възползва от възможността, която има, да спре закона, който определя като обслужващ единствено политическата класа.

В становище до президента от БХК изредиха поредица от недомислици в закона, които биха довели до осъдителни решения спрямо България. От правозащитната организация са категорични, че подобни репресивни норми няма записани дори и в Закона за МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови