Христина Христова: Майчинството да се обвърже с минималната заплата

Цветан Петров 30 март 2016 в 14:00 3514 3

"Всяка година в България изчезва по един град като Видин. Намалява населението с над 40 хил. души. И това е само от отрицателния естествен прираст. Ако прибавим и миграцията главно на хора в трудоспособна възраст, числото става още по-неблагоприятно."

Това изтъкна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова като повод да предложи стъпки, чрез които семейната политика у нас да стане по-ефективна.

Христова каза, че парламентът за пореден път е отхвърлил предложение за увеличение на заплащането за гледане на малко дете през втората година след раждането. Според нея обаче въпросът за по-добро обезщетяване на майките в едно общество, което е в демографски срив, има широка подкрепа.

В момента през втората година на отпуск по майчинство (или до двегодишна възраст на детето) обезщетението е по-малко от минималната работна заплата. В момента тя е 420 лв., а обезщетението е 340 лв.

"Средното месечно обезщетение за отглеждане на дете в България е 296 лева. Средно на ден дори осигурените майки разполагат с по 15.43 лв.", каза още Христова.

В отговор на предишни обяснения, че държавата няма пари да увеличи обезщетението за майчинство, бившият министър подчерта, че то не е социална помощ, а "обезщетение при настъпване на осигурителен риск". Следователно то не се изплаща от държавата и данъците ни, а от осигурителните приходи в НОИ.

Според Христова обезщетението за майчинство трябва да е "вързано" с минималната работна заплата, тъй като то е обезщетение за липса на доходи от труд. Тъй като МРЗ е най-ниската цена на труда у нас, то обезщетението трябва да е със същата стойност.

За да се случи това, са нужни само 19 млн. лева по думите на бившия министър. Тя казва, че в момента за болнични се изплащат 380 млн. лева, а парите, които се превеждат като обезщетения за майчинство през втората година са 152 млн. лева. Според Христова е нужно създаване на отделен фонд "Майчинство" от общия "Общо заболяване и майчинство".

"Осигуровките ни за общо заболяване и майчинство са 3,5% от дохода и се плащат от двамата родители по 40 години. Майчинството се ползва от един родител по един път в живота за по една или две години. Затова фонд "Майчинство" трябва да се отдели. С набраните в него средства ще може да се прави активна политика за насърчаване на раждаемостта", заключава Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков