Социалният пакет в МВР е над 300 млн. лева, но полицаите ще протестират

OFFNews 01 март 2016 в 10:05 3457 2

Полицаи протест
Синдикатите в МВР отново са готови да протестират заради орязани социални придобивки

Социалният пакет в МВР не е никак малък. Размерът му е над 300 млн. лева на година. Това каза пред bTV зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев по повод предупрежденията, че синдикатите в МВР възнамеряват да предприемат нови протести заради готвените промени в Закона за МВР.

С текстовете за новите служители на МВР заплатите при пенсиониране намаляват от 20 на 12, а отпуската за полицаите и пожарникарите - от 30 на 25 дни.

Намаляването на обезщетенията ще засяга само тези, които тепърва ще постъпват на работа в МВР. Служителите в момента остават със същите обезщетения при пенсиониране, изтъкна заместник-министърът

„Намалихме отпуска с 5 дни за служителите с полицейски правомощия и пожарникарите, но те имат допълнителен отпуск за прослужено време, така че пакетът от отпуск не е много малък”, коментира Георгиев.
Според Илия Кузманов, зам.-предсeдател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР, обаче този отпуск е даден не като материален стимул и не като мотивация, а за да може един служител да възстанови своето функционално състояние и да се отърси от психическия стрес, който изпитва.

„Един недобре функциониращ служител не е полезен нито за обществото, нито за министерството. Не знам каква ще е икономията на МВР от тези 5 дни, но знам НОИ колко пари ще изхарчи за болнични след това”, отбеляза той, като потвърди намерението полицейски протести да има.

„В момента служителите натрупват отпуск, който не могат да използват. Ние им плащаме за това, че те работят повече, тъй като извънредният труд се заплаща, от друга страна, при напускане им се заплаща за това, че не са почивали. Тоест два пъти плащаме за едно и също нещо”, контрира заместник-министърът.

По думите на Георгиев полицаите и пожарникарите продължават да имат с 5 дни по-голям отпуск от останалите служители в МВР. „Имаме два пътя – или да продължим политиката, в която да увеличаваме социалния пакет, а да държим основното възнаграждение на служителите постоянно, или от този социален пакет да пренасочваме към основното възнаграждение на служителите, което с годините да расте. Както и такива средства да бъдат инвестирани в обучение, оборудване, модернизиране на полицаите, така че те да могат да си изпълняват по-добре и по-гъвкаво служебните задължения”, подчерта той.

Заместник-министърът изтъкна още, че в момента 95-97% от бюджета в някои структури на МВР тази година бюджетът е бил ангажиран за заплащане на заплати. При такъв процент за заплати по никакъв начин не могат да бъдат модернизирани и оборудвани структурите на МВР, коментира той.

Според Кузманов обаче заложените промени нямат нито финансова обосновка, нито аргументация. „Просто се реже. Мотиви отсъстват”, категоричен беше той. Синдикалистът гарантира, че протестите ще бъдат законни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София