Хранилището за отпадъците на АЕЦ "Козлодуй" няма да е готово навреме

OFFNews 14 януари 2014 в 17:50 1315 0

Лъчезар Костов
Лъчезар Костов

Националното хранилище за радиоактивни отпадъци няма да бъде открито до 2015 г., както предвижда стратегията на държавата за управление на радиоактивните отпадъци. Това коментира днес председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов в отговор на журналистически въпрос.

Забавянето е заради спряната от съда процедура по изграждане на хранилището за ниско и средно радиоактивни отпадъци (без високо активните отпадъци и отработеното ядрено гориво, които се изпращат в Русия). През ноември по искане на „Екогласност“ последна инстанция на Върховния административен съд отмени решението, с което екоминистерството даде зелена светлина на проекта (одобрявайки екооценката му, доклад по ОВОС).
Така заради съдебния спор хранилището, в което трябва да бъде погребано оборудването от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“, се отлага за неопределено време.

По въпроса за избраната от правителството технология за проекта за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ - реактор АР 1000 на американската компания „Уестингхаус“, Костов заяви, че въпросните реактори са сред най-добрите на пазара. Той е бил заедно с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при посещението му в централата на американската компания, след което кабинетът обяви, че ще преговаря тъкмо с „Уестингхаус“ за доставка на реактор. Запитан дали АЯР или атомната електроцентрала разполагат с експерти, които да разбират от американските реактори, Костов отвърна: „когато се наложи да лицензираме нова мощност с АР 1000, ще имаме с ддостатъчно експертиза“.

На въпрос в какъв срок ядреният регулатор би могъл да лицензира новия блок на АЕЦ „Козлодуй“ шефът на агенцията отговори, че процедурата за проекта АЕЦ „Белене“ например е отнела 8 години. По думите му, заради натрупания от агенцията опит, новият блок може да бъде лицензиран и по-бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови