Хора с увреждания протестираха на Летище София

OFFNews 05 май 2014 в 18:23 1723 0

Хора с увреждания протестираха срещу липсата на достъпна среда и работа.

Хора с увреждания организираха протестна акция на Летище София, за да напомнят на държавните институции за проблемите на хората с увреждания.

5-ти май  е Европейски ден за протест на хората с увреждания, а от тази година става Европейски ден за независим живот.

Недостъпната среда и трудностите при намиране на работа продължават да са сред основните проблеми на хората с увреждания в България.

Ваня Пандиева е в инвалидна количка. Тя е психолог и подкрепя с консултации възрастните хора от социалните домове.

"Една парична помощ не прави средата по-гостоприемна. В цял свят се гледа хората да се стимулират, да подкрепят техните нужди, така че те да бъдат полезни за себе си и за хората с които живеят", каза Пандиева, цитирана от БНР.

Хората в неравностойно положение настояха да се осигурят условия за образованието на децата с увреждания.

"Да се осигури закон за лична помощ или механизъм за лична помощ, за да може хората с тежки увреждания да могат да излязат от собствените си жилища", призова Митко Николов от Центъра за независим живот.

Александра Иванова е на 18 години, скоро ще завърши средното си образование и ще продължи във висше училище. За нея основният проблем е, че й е отказано да ползва помощта на личен асистент.

"Аз не искам да ми бъде личен асистент роднина или родител, защото това са хора, които толкова години се грижат за мен, а вече искам да имам свой собствен живот, който да не е обвързан с тях", коментира Александра.

--------------------------

Сигнали, мнения и коментари по проблемите на хората с увреждания можете да пускате във форума baris.bg

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!