Холандският посланик: Протестите отслабнаха заради липса на конкретни искания

ОFFNews 01 февруари 2014 в 15:35 2353 7

Посланик Том ван Оорсхот

Снимка Посолство на Холандия

Посланикът на Холандия Том ван Оорсхот

Гражданските протести в България отслабнаха, защото нямат конкретни искания, заяви посланикът на Холандия у нас Том ван Оорсхот, заяви в интервю за БНТ новият посланик на Холандия у нас Н. Пр. Том ван Оорсхот. - Гражданският протест е израз на липсата на доверие в политическото положение и показва, че обществеността не се чувства представена в парламента. За мен това е тежък проблем в България, защото демократичната система изисква мнозинството от населението да се чувства представено в парламента."

По думите на дипломата, макар протестите да са по-малки, е хубаво, че гражданското общество изразява мнение, защото хората трябва да имат начини да се изразят мнението. "Протестите бяха несъмнен знак, че хората са неудовлетворени от състоянието на нещата, но каква е тяхната същинска цел. За да подаде оставка правителството, това едва ли е верният път. Много по-градивно би било да има конкретни искания, за да може да се види дали политиците реагират на тези искания", коментира още той.

Посланикът посочи иоще, че последните три правителства няма стабилност в реформите и плановете се променят прекалено често. "Смятам, че бизнесът изисква предвидимост. Бизнесът иска да може да има доверие в системата. Бизнесът не обича несигурността. Така че цветът на правителството е без значение, но правителството трябва да бъде стабилно, да изпълнява задълженията си продължително време, да изпълни мандата си."

Том ван Оорсхот коментира и доклада на ЕК за Българи: "Доста работа остава да бъде свършена. Нужна е стабилност. Това, което Холандия изисква, е тези реформи да са устойчиви и необратими. /…/ Оценката за това дали докладът е положителен или не, е нещо много субективно. Тези две думи – необратимост и устойчивост, са много по-важни. Ние искаме да видим доклади, това е в интерес и на България, в които да се отчита, че тези реформи наистина се изпълняват. Това очаква Холандия от България." По думите му темата за присъединяването на България към Шенген не стои на дневен ред.

По последни данни само 80 българи са влезли в Холандия от 1 януари в търсене на работа, каза още посланикът.

Има огромни възможности за България в рамките на ЕС. България е прекрасна страна, разполага с огромен потенциал, но това не се знае в ЕС, каза в заключение холандският посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови