Хиляди се стичат в Родопите заради Кръстовден

OFFNews 13 септември 2021 в 11:11 2313 0

Хиляди богомолци от цялата страна и тази година се стекоха в манастира "Св. Троица" на Кръстова гора в Родопите заради големия християнски празник Кръстовден, който се отбелязва на 14 септември. Миряните започнаха да пристигат на святото място още в събота, съобщи бТВ.

Според вярванията в нощта срещу празника молитвите се чуват и болните оздравяват. Голяма част от богомолците ще пренощуват под открито небе. Те ще чуят Празничната вечерня, а след това и Празничната утриня, които ще бъдат отслужени в църквата "Покров на Пресвета Богородица".

Празничната вечерня ще започне в 19 ч. днес, а от 22:30 ч. е началото на Празничната утриня. В полунощ ще започне Архиерейската Света литургия. Утре рано сутринта на върха, където е поставен Светият кръст, ще бъде отслужен водосвет за здраве и просперитет на българския народ.

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празници. Българската православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата
неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

За да се улесни пътуването до Кръстова гора, до 15 септември се спира ремонтът на пътя Югово - Лъки, част от който е и трасето за Кръстова гора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови