Хилъри Клинтън: България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента и бизнеса

OFFNews 18 май 2024 в 15:54 2431 4

Снимка GettyImages

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън, предаде БНР.

Форумът събира световни лидери от публичния и частния сектор, за да обсъдят начини за подкрепа на икономическия напредък на жените. 

"За мен е удоволствие да бъда отново в София", заяви Хилари Клинтън в откриващите си думи на срещата Глобална инициатива на Клинтън.

Бившата първа дама посещава страната ни за трети път. Тя подчерта ролята на форума за подкрепата на млади жени по целия свят да получат образование и по думите й "да последват мечтите си, които заедно с таланта и трудолюбието им да ги отведат далече".

"Правата на жените и момичетата е недовършеното дело на 21 век. Ако премахнем всички бариери пред пълноправното участие на жените в икономиката по целия свят, това ще доведе до драстично увеличаване на Брутния вътрешен продукт на всяка една страна, както и в световен мащаб", каза Клинтън.

Жените по света средно получават 24% по-ниски заплати от мъжете за една и съща работна позиция, заяви Клинтън и акцентира върху изключително слабото женско представителство на висши ръководни позиции в корпоративния сектор.

България обаче бе дадена като добър пример.

"Изключително подходящо е, че водим тази дискусия тук в България, защото като страна от Европа, държава от Европейския съюз, вие превъзхождате доста от страните по света по представителство на жените в парламентите и на корпоративни позиции", заяви Клинтън.

Срещата в София на Глобалната инициатива на Клинтън е част от серия от събития за създаване на нови партньорства преди Годишната среща в Ню Йорк на 23 и 24 септември.  

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    50

    4

    Far Rider

    19.05 2024 в 09:39

    Вярно е, че има много жени в бизнеса. Онзи дето носи удовлетворение на мъжете! Труженички от Задунайская губерния разнасят славата ни из цял свят!

    1027

    3

    Бисер

    19.05 2024 в 01:11

    Хилари знае ли, че парите за хонорара и може би са от "превозване" на кокаин ?

    875

    2

    Constanza

    18.05 2024 в 17:34

    И все пак има някои жени в политиката, с които никак не се гордея.

    2550

    1

    alfakentavur

    18.05 2024 в 16:00

    Аз пък като прочетох половината заглавие на 1-ва страница и помислих, че е казала "по русоробия".