Граждански будилник 2021 – конкурсът, в който гражданските права оживяват

До 1 юни може да кандидатствате в конкурса за социално ангажирано изкуство

OFFNews 07 май 2021 в 12:37 2268 0

„ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ е темата на тазгодишния конкурс за социално ангажирано изкуство Граждански Будилник 2021. За четвърта поред година фондация „Български център за нестопанско право“ предизвиква младите творци от цялата страна да открият и пресъздадат своето виждане за пресечната точка между правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести), свободата на словото и езика на изкуството. Желаещите да се включат имат време до 1 юни 2021 г. да подадат свои авторски предложения на сайта на организатора – www.bcnl.org.

Конкурсните категории, в които ще се състезават авторите, както всяка година, са три: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Три са и въпросите, които организаторът отправя към кандидатите, за да предизвика идеи и образи за това как изглеждат гражданските ни права във виртуални свят:

Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата?
Как протестираме от виртуалните площади?
Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общите каузи?

Изкуството има силата да говори с въздействащ и ясен глас, да променя нагласи, да повдига важни за обществото въпроси и да води до реална промяна. На това вярване стъпва организаторът на инициативата, чиято мисия е да подкрепят хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. В тази мисия повярваха и членовете на журито, които посвещават месец април на серия от творчески работилници, в рамките на които кандидати-творци ще могат да почерпят опит и съвети за това как техните творби да проговорят.

В конкурса Граждански Будилник участие могат да вземат български и чуждестранни автори със или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите. В категория „Фотография“ се приемат както професионални, така и любителски снимки. В категория „Илюстрация“ авторите могат да предложат свои рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси. В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза с обем до 1500 символа.

Най-добрите творби в отделните категории ще получат парични и символични предметни награди, а по-широка селекция от произведения ще бъде представена в рамките на изложба на открито преди Народен театър „Иван Вазов“. Победителите ще бъдат отличени на Фестивала на Гражданския Будилник в края на август в София.

За да даде заслуженото внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели - будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество - Български център за нестопанско право търси подкрепата на дарители. Целта на организатора е до 1 юни да се набере сумата от 1500 лв. Набраните дарения ще бъдат раздадени под формата на парични награди за шестте най-въздействащи авторски произведения в трите категории на конкурса, избрани от жури и след гласуване на публиката.

Всеки може да подпомогне каузата в подкрепа на социално ангажираните творци с дарение на Platformata.bg.
Инициативите се реализират с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. Медийни партньори са Triple E.Y.E Project, Списание 8, OFFNews и НПО Портала.

Повече информация и условията за кандидатстване са налични на сайта на организатора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!