Граждани искат: Който отрича престъпленията на ДС и БКП - 45 дни затвор

Александра Маркарян 12 декември 2013 в 11:25 4061 42

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

Снимка БГНЕС, архив

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

 

Затвор до 45 дни за хората, които отричат престъпленията на Държавна сигурност (ДС) и Българската комунистическа партия (БКП).

Това е едно от исканията, за които няколко граждански организации - Център „Хана Аренд”, Асоциация за свободно слово „Анна Политковская”, „Мемориал на съпротивата”, ще искат да бъдат внесени със законодателни промени. 

Организациите настояват парламентът да допълни Наказателния кодекс с нов член, чийто текст гласи: „Който публично оспорва, омаловажава, оправдава или отрича престъпленията на БРП /к/, БКП и Държавна сигурност в България през периода 9.9.1944 – 10.6.1990 г., престъпленията на други комунистически режими или престъпленията, извършени от нацистите, се наказва със затвор от 15 до 45 дни и глоба до 5000 лв.”

Второ искане, което организациите поставят на дневен ред, е да не се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на щатна длъжност в ДС или като щатен функционер на Българската работническа партия (комунисти), БКП и Димитровски комунистически младежки съюз (ДКМС) в периода 9 септември 1944 година - 10 юни 1990 година. 

По този повод, утре ще се проведе пресконференция, на която организациите са поканили бившия разузнавач о.з. полковник Горан Симеонов, който е председател на асоциацията на българските разузнавачи, полковника от ДС Чавдар Петров и о.з. полк. Юлий Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!