Граждани искат: Който отрича престъпленията на ДС и БКП - 45 дни затвор

Последна промяна на 12 декември 2013 в 11:25 3390 42

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

Снимка БГНЕС, архив

Досиета. Снимка: БГНЕС, архив

 

Затвор до 45 дни за хората, които отричат престъпленията на Държавна сигурност (ДС) и Българската комунистическа партия (БКП).

Това е едно от исканията, за които няколко граждански организации - Център „Хана Аренд”, Асоциация за свободно слово „Анна Политковская”, „Мемориал на съпротивата”, ще искат да бъдат внесени със законодателни промени. 

Организациите настояват парламентът да допълни Наказателния кодекс с нов член, чийто текст гласи: „Който публично оспорва, омаловажава, оправдава или отрича престъпленията на БРП /к/, БКП и Държавна сигурност в България през периода 9.9.1944 – 10.6.1990 г., престъпленията на други комунистически режими или престъпленията, извършени от нацистите, се наказва със затвор от 15 до 45 дни и глоба до 5000 лв.”

Второ искане, което организациите поставят на дневен ред, е да не се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на щатна длъжност в ДС или като щатен функционер на Българската работническа партия (комунисти), БКП и Димитровски комунистически младежки съюз (ДКМС) в периода 9 септември 1944 година - 10 юни 1990 година. 

По този повод, утре ще се проведе пресконференция, на която организациите са поканили бившия разузнавач о.з. полковник Горан Симеонов, който е председател на асоциацията на българските разузнавачи, полковника от ДС Чавдар Петров и о.з. полк. Юлий Георгиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2014 в 21:20

А аз като гражданин на тази държава предлагам, тези които подкрепят ГЕРБ, също 45 дена затвор и 45 облазвания от мъжко магаре. За по-леки провинения може затвора да се избегне.

13.12 2013 в 12:46

Патриоте, взимай си хапчетата навреме и приятно ти завръщане в светлото ти социалистическо минало.

13.12 2013 в 09:00

Опс... някой червен или син болшевик се припозна и засегна...

13.12 2013 в 05:53

Защо трябва да се трепем? И фашисткия лагер и комунистическия са еднакво нечовешки.

12.12 2013 в 21:46

А моят баща е бил във фашистки концентрационен лагер, а дядо ми политзатворник! И какво сега, да се изпотрепем ли ние с Вас???????

12.12 2013 в 21:29

Първа Частна Банкянска ще остане без трудов стаж бе. „Хана Аренд” що не предложат направо комунистите и комисарите да бъдат разстрелвани. Зеха съвеЦките образци и ги обърнаха наобратно. Много креативно.

12.12 2013 в 19:24

fr! Нуждаеш се от спешно лечение, не знам дали го съзнаваш!?

12.12 2013 в 18:35

Подкрепям инициативата, но в нейния прагматичен контекст, а не като пещерен антикомунист. Защото това, което ме дразни не по-малко от червените чугуни с промити мозъци са фанатичните пещерни антикомунисти (или както някои ги наричат "сини болшевици"). Както е казал навремето полския дисидент от Студената война Адам Михник, "антикомунистите приличат на комунистите и то дотам, че различаването им става загадка".
По темата: мярката е необходима, но по-приложим (ако изобщо бъде допуснат до гласуване и приемане) би бил нейния финансов аспект. Не може на някогашни доносници и ятаци да им се приписват заслуги, че и допълнителни осигуровки и да получават високи пенсии. Санкционират ли се икономически такива субекти (с прекъсване на точно тези привилегировани осигурителни права, спиране на пенсии "по заслуги" и вкарване на парите за такива пенсии в държавната хазна) ето ти допълнително средства за хората с най-ниски пенсии.
Колкото и недемократично и нехристиянско да звучи, смятам, че арест или принудително лечение за хора, подкрепящи тоталитарните режими (в т.ч. и нацисткия), е необходим. Другия вариант е да се направят опити такива хора да бъдат "просветени" и вече ако е безнадеждно, да се прибегне до по-крайната мярка. По този начин значително би олекнал електората на бсп, атака и всякаква друга продажна сган. Но, сетете се, че ако тази утопична идея се реализира, за 240-тте настоящи свине от четирите парламентарно представени фракции на БКП, ще има нужда да се строи нов затвор...

12.12 2013 в 17:34

Каква демокрация бе човек? Нали същите боклуци и техните деца ни оправляват и след 89-та... Крайно време е да има лустрация и съдебна реформа. Трябвало е да се направят още тогава, ама те сами ли да се лустрират?

Ти защо си се кръстил патриот, след като подкрепяш режим който ни е наложен от чужбина (Русия)?? Не си патриот а си Руска подлога.

12.12 2013 в 17:25

Личи си, че си учил история по времето на комунизма. Гледам имаш интернет, така че не се излагай а проучи нещата преди да пишеш публични коментари. С най-добри намерения ти го казвам. :)