Не е изключено действащи министри да са с досиета

Юлиан Христов Последна промяна на 11 декември 2013 в 08:45 4037 5

Евтим Костадинов, Комисия по досиетата. Снимка: БГНЕС
Евтим Костадинов, Комисия по досиетата. Снимка: БГНЕС

 

Докато не бъде предаден целият архив от службите в Комисията по досиетата, остава възможността действащи министри да се окажат с агентурна принадлежност.

Тезата беше изразена от председателя на Комисията Евтим Костадинов пред bTV.

Той припомни, че проверка на правителството вече е правена. Тогава тя показа, че зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов има агентурно минало. Евтим Костадинов обаче смята, че с предаването на целия архив резултатите може и да са с друг изход. „Докато не се получи целият архив, докато не са наложи този архив съгласно регистрационната дейност, никога не може да се даде пълна гаранция, че това е окончателно веднъж за винаги“, обясни Костадинов.

Той коментира и идеята за закриване на Комисията. Идеята първоначално беше лансирана от лидера на БСП Сергей Станишев, а след това подета отново и от председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов. Според премиера Пламен Орешарски пък Комисията почти е свършила работата си и това, което ѝ остава като работа трябва да бъди свършено по-бързо.

Костадинов припомни, че единствените документи, които не са предадени, са тези, които се пазят в Националната разузнавателна служба (НРС, външното разузнаване, бел. ред.) и Служба „Военна информация“ (военното разузнаване, бел. ред.), които са правоприемници съответно на Първо главно управление на ДС и на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА.

До момента единствено МВР е предало целия си архив.

Костадинов поясни, че от 2009 година се води активна кореспонденция между Комисията и службите за предаване на документацията. От отговорите ставало ясно, че архивите ще бъдат предадени скоро, но това до днес не се е случило. По думите му става въпрос за около 30-35% от цялостната документация на ДС.

„Явно не искат да предават документите си, явно тази документация, която остана в тези служби, притеснява някого“, каза Костадинов. Той припомни, че в момента тече проверка на кредитните милионери.

„Явно има неща, които притесняват определен кръг лица, за да не се довърши тази работа на Комисията. Аз друго обяснение нямам“, коментира още Костадинов. Той поясни, че отказът да се предадат документите и евентуално закриване на Комисията, ще доведат до размахване на картончета и досиета за разправа с неудобни опоненти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2013 в 16:23

Откакто е създаденаКомисията ,вече 7 години ,двете служби визирани в интервюто на Евтим Костадинов,НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ПРЕДАДАТ АРХИВИТЕ СИ И САБОТИРАТ разкриването на агеантите на КГБ(ДС в този случаяй е само отдел на съветската тайна служба и работи под ръководството и обслужва интересите на КГБ и СССР)л
Ако за кабинета на Тройната коалиция,ръководен от Сергей Станишев това е напълно обяснимо , КАК ДА СЕ ОБЯСНИ РАБОТАТА НА КАБИНЕТА ПОД РЪКОВОДСТВОТГО НА "АНТИКОМУНИСТА" И "ПРОТИВНИК НА ДС" ,ЕВРОПЕЙСКИЯ ГИГАНТ В ПОЛИТИКАТА БОЙЪКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ,ПО СЪБОТИРАНЕ РАБОТАТА НА КОМИСИЯТА "КОСТАДИНОВ" ?

11.12 2013 в 10:48

Да, изненада би било да НЯМА министри с досиета. ПЪРВАТА работа на следващото правителство трябва да е ПЪЛНА лустрация, без каквито и да било изключения. Нито има незаменими хора, нито нищо. Веднъж завинаги трябва да се прекъсне връзката на тези тумори с властта. Оттам насетне има още много път, но това е ключова първа стъпка!

11.12 2013 в 10:33

Е какво има да се притеснява. Баща му дори и по мерките на тогавашната БКП беше национален предател. станиШеф само е достоен син на баща си.

11.12 2013 в 09:12

На мен ми е чудно може ли да се окаже действащи министри да НЕ СА с досиета...

11.12 2013 в 09:06

Станишев май се притеснява, че ще излезе наяве какви ги е вършил баща му.