За 5 години парите за Комисията по досиетата паднаха тройно

Елица Мартинова 05 декември 2013 в 21:53 1939 1

За 3 години парите за Комисията по досиетата са намалени три пъти от парламента. Снимка: БГНЕС, архив

Снимка БГНЕС

За 3 години парите за Комисията по досиетата са намалени три пъти от парламента. Снимка: БГНЕС, архив

 

С 3,55 млн. лева ще разполага за работата си през 2014 г. Комисията по досиетата. Това решиха късно вечерта днес депутатите при гласуването на републиканския бюджет за догодина.

Това е най-скромната сума, която държавата отпуска за комисията от нейното създаване насам. Парите за 2014 г. ще бъдат с 490 хил. лв. по-малко, в сравнение със средствата, заделени от държавата тази година.

Справка в републиканските бюджети от 2009 г. насам показва, че парите за комисията са намалели тройно през последните пет години. За първата година на комисията правителството на Тройната коалиция е заделило за работата и 12,06 млн. лева. В последващите бюджети заложените средства са: 2010 г. - 6,88 млн. лева; 2011 г. - 7 млн. лева; 2012 г. - 4,54 млн. лева; 2013 г. - 4,047 млн. лева.

Темата за Комисията по досиетата стана особено актуална ден преди да за пореден път да бъде гласуван бюджетът й.

Вчера зам.-председателят на ПГ "Коалиция за България" Атанас Мерджанов съобщи, че партията обмисля дали комисията да не бъде закрита и на нейно място да се създаде Институт за национална памет, който просто да съхранява документи от миналото. По думите на Мерджанов Законът за досиетата е бил използван "предимно за политически цели и разчистване на определени партийни сметки". Според социалиста тази тема прокарва ненужни разделителни линии в обществото.

Малко по-късно в кулоарите на парламента министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че няма смисъл Комисията по досиетата да съществува вечно. По думите на премиера вече почти не са останали досиета за отваряне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови