Граждани гласуват тестово на машина и на Витошка

По-рано днес тестово машинно гласуване се проведе и в сградата на районна администрация Средец

Елена Николова 05 юли 2021 в 17:09 1496 0

Дни преди парламентарните избори на 11 юли столичният район "Средец" провежда тестово машинно гласуване с образователна цел. Днес на булевард "Витошка" е поставена машина за вота. На нея гражданите могат да се упражнят и да гласуват стъпка по стъпка преди изборния ден.  

Предимно интерес проявяват по-възрастните хора. 

"По мои наблюдения възрастните хора, най-вече тези от провинцията, изпитват притеснения дали ще се справят с машинното гласуване. Това е и причината повече от тях да споделят, че не желаят да упражнят своя вот. Интересът на младите е по-малък, но най-вероятно заради това, че са свикнали с подобна техника", заяви квестор от тестовото гласуване, в ролята на член на СИК, пред OFFNews. 

По негови думи между 100-150 души са проявили интерес към друго тестово гласуване, провело се тази сутрин в сградата на районна администрация "Средец".   

Симулация на вота ще се проведе и утре - 6 юли, от 9 до 12 ч. – в сградата на районната администрация на ул. "Леге' № 6, етаж 1, и от 13 до 17 ч. на бул. Витоша" № 17 - кафе "София".

А ето как става и самото машинно гласуване: 

Желаещите да се упражнят преди вота на 11 юли получават карта с чип, която трябва да поставят в машината. На екрана на устройството се генерира бюлетина с произволни номера и преференции. След като гласуващите направят своя избор, те трябва да натиснат бутона "преглед". Тогава на екрана се появява името на партията и преференцията, която е избрал гласуващия. Ако той иска да промени избора си може да го направи с бутон "промени избор" или да финализира своя вот с бутона "гласувай". 

След това всеки избирател получава разписка с своя избор на нея. На вота на 11 юли тя трябва да се сгъне на две и да бъде пусната в специална кутия, намираща се на масата пред членовете на СИК. 

Машинното гласуване отнема около 1-2 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!