Глоби за подвеждаща реклама по жалба на "Космодиск"

Владимир Йончев 17 март 2014 в 14:58 8882 2

"COSMO NORD" имитира "Космодиск" и подвежда клиентите, постанови КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби за подвеждаща реклама и за имитация фирма "Дорида 777", която продава продукти, подобни на "Космодиск".

Фирмата ще трябва да плати две глоби от 1200 лв. и да спре подвеждащите реклами.

Производството е образувано по жалба от „Студио Модерна – България“ ЕООД, което предлага продукти с търговско лого „Космодиск“.

Комисията приема, че рекламата на ответното дружество на масажор за гръб „COSMO NORD” и масажор за кръст „Activ massager” в интернет сайтове от м. май 2013 г. до момента има заблуждаващ характер.

Рекламното послание създава погрешна представа у потребителите, че ще закупят продукт по цена със значително намаление, докато в действителност продуктът не се е продавал на друга цена, различна от посочената в офертите.

На второ място проучването показа, че дизайнът и цялостният външен вид на опаковките на "Космодиск Класик" и "COSMO NORD" са идентични до степен, че на практика е почти невъзможно да се различат двата продукта, постанови още КЗК.

Използваното от ответното дружество обозначение „Classic” върху сходна опаковка с тази на Космодиск също показва целенасочено търсена идентичност и асоциативна връзка с наложената известност на продукта на „Студио Модерна – България“ ЕООД -„Космодиск класик”, уточняват от комисията.

КЗК приема, че интересите на конкурентите могат да бъдат увредени, тъй като съществува обективна възможност потребителите да бъдат заблудени по отношение на произхода и характеристиките на продукта, като пренасочват вниманието си към имитиращия продукт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!