КЗК глоби „Енерго про“ с 266 хиляди лева за злоупотреба с монопол

OFFNews 27 януари 2014 в 11:58 2751 0

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС (архив)
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС (архив)

Комисията за защита на конкурения глоби „Енерго про Мрежи“ с 266 040 лева за злоупотреба с господстващо положение. Злоупотребата на енергоразпределителното дружество се изразява в забавяне на присъединяването на производител на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), което според КЗК е нанесло вреди на фирмата. Става дума за фотоволтаичния парк с капацитет 2.2 мегавата в с. Орлова могила, добричко, на фирмата „В 2 М“. Централата е пусната в експлоатация през юни 2012 г.

Производството в КЗК е образувано по жалба на производителя, че му е забавена процедурата и съответно на сключването на окончателен договор за присъединяване към енергомрежата.

Проучването по преписката показва, че електроразпределителната мрежа, собственост на ЕРП дружеството, представлява "съществено съоръжение", тъй като е инфраструктура, достъпът до която е необходимо условие за навлизане на участници на пазара за производство на електроенергия от ВЕИ.

Приключването на всеки един от етапите на процедурата по присъединяване зависи от волята на енергодружеството да си изпълни задълженията във връзка с присъединяването. Забавянето на всеки от етапите пречи на успешното й приключване с подписване на окончателен договор за присъединяване и съответно за пускане на централата в експлоатация, се казва в обосновката на антимонополната комисия. В конкретния случай КЗК не е установила да има обективни причини за поведението на ЕРП-то.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !