Глобата за паркиране в паркове и на тротоар ще е от 50 до 200 лв.

Нели Чолашка Последна промяна на 29 април 2015 в 17:17 4796 3

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населени места ще е от 50 до 200 лв. Всяка община ще решава какъв точно да е размерът й в тези граници.

Това решиха депутатите от транспортната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за движение по пътищата.

При приемането на няколко проекта за промени в този закон на първо четене в пленарна зала беше гласувано глобата да е 200 лв.

В момента за паркиране в зелени площи санкцията е 20 лв., паркирането по тротоари е забранено само в определени случаи.

Георги Свиленски от БСП предложи границите да са от 20 до 200 лв., но мнозинството от депутатите гласува за долната граница да е 50 лв.

В текста към глобите за паркиране на тротоарите депутатите от транспортната комисия записаха, че се санкционира спиране с изключение на "разрешените места".

По сега действащия закон паркирането на тротоарите е разрешено, ако се остави необходимото отстояние до сградите за преминаване на пешеходци, колата не е спряла пред вход на сграда или гараж.

За да са "разрешени места" тези тротоари, ще трябва общините да сложат знак на всеки един от тях, за да не бъдат санкционирани паркиралите там, обясни шефът на пътна полиция Бойко Рановски.

Друга цел на промените в Закона за движение по пътищата е узаконяването на синята зона в големите градове като сменят думата "такса" с думата "цена".

Заради думата "такса" в закона общините, в които има платени зони за паркиране, трябва да докажат, че събраните пари отиват за конкретната дейност, а в София с тях се покриват и разходи за градския транспорт. Когато е формулирано като "цена", не е разходообвързано.

Ако не направим тази промяна, Наредбата за платеното паркиране на Столична община ще пада на всеки три години в съда, коментира днес Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 19:57

каквато и да е по размер глобата, ако контролиращите органи като кат, центъра за градска мобилност и столичен инспекторат спят файда няма да има.

29.04 2015 в 19:22

моля да бъда назначен за тази служба да маркирам просто автомобилите за която работа искам само 5% от маркираните автомобили в центъра на сф само!!! :)

29.04 2015 в 18:29

олигофрени, направете я 5000 лв може да спрат да паркират, и вероятно ще отидат по покривите на къщите.