Берлин настоя Саудитска Арабия да прекрати финансирането на ислямисти

OFFNews 07 декември 2015 в 12:15 4920 5

Зигмар Габриел

Снимка Архив

Вицеканцлерът Зигмар Габриел: Мнозина опасни ислямисти излизат от уахабитски общности.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел настоя Саудитска Арабия да спре да поддържа религиозен радикализъм, съобщи Ройтерс. Агенцията допълва, че и сред някои законодатели в Берлин расте загрижеността относно финансирането на радикални джамии от страната, която е най-голям в света износител на петрол.

Необичайната критика към арабската страна идва скоро след доклад от германското външно разузнаване, който подсказва, че саудитската външна политика е станала по-“импулсивна“.

Германското правителство беше смъмрило агенция БНД, че прави такива забележки за Саудитска Арабия, която е важен бизнес партньор и същевременно участва в международните разговори за политическо решение на сирийската криза.

Но сега и Габриел, лидер на социалдемократите (СДП), които управляват заедно с консервативния канццлер Ангела Меркел отправя критики. Те са публикувани в неделя от масовия вестник „Билд ам Зонтаг“.

„Ние имаме нужда Саудитска Арабия да разреши регионалните конфликти – казва вицеканцлерът. - Но в същото време ясно трябва да кажем, че времето да си затваряме очите мина. Уахабитските джамии са финансирани по цял свят от Саудитска Арабия. В Германия мнозина опасни ислямисти излизат от тези общности.“

Саудитска Арабия се придържа към ултраконсервативната уахабитска форма на исляма и някои външни наблюдатели я разглеждат като причина за международната джихадистска заплаха.

Саудитското посолство в Берлин е отговорило в декларация, че кралството е заинтересувано да възпре радикализацията на млади хора. То припомня и предишна декларация, в която отрича страната да е искала да построи 200 джамии в Германия.

„Както и Германия, ние сме част от от коалицията против „Ислямска държава“, и се бием рамо до рамо против терора“, подчертава посолството.

Саудитците са разбили джихадистите в страната и са прекъснали потоците за финансиране на активисти, отбелязва Ройтерс. Но някои групировки, включително „Ислямска държава“ и Ал-Каида, следват крайната интерпретация на салафитското течение на исляма, а уахабизмът е първоизточник на това течение.

Германия е обезпокоена от нарастващата подкрепа за салафизма. Според контраразузнаването броят на салафитите в страната само за две години.е нараснал от 5500 до 7900 сега.

Друг водещ социалдемократ, Томас Оперман, също намекна за Саудитска Арабия. Той каза, че уахабизмът дава идеология за бунтовниците от ИДИЛ и допринася за радикализация на умерените мюсюлмани.

„Ние в Германия нито имаме нужда от него, нито го искаме“, подчерта той в седмичника „Велт ам Зонтаг“.

Германците са разтревожени от възможни терористични нападения на тяхна територия, по-специално след взривовете и стрелбата в в Париж на 13 ноември, когато бяха убити 130 души.

Отговаряй на призива на Франция Германия изпраща разузнавателни самолети, фрегата и 1200 войници, които се включват в кампанията против ИДИЛ в Сирия. Тя обаче няма да участва във въздушни удари, каквито нанасят САЩ, Франция Русия и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!