Мюфтийството иска още три джамии в София

Юлиан Христов Последна промяна на 18 март 2016 в 13:26 7125 22

Три джамии ще задоволят нуждите на мюсюлманската общност в София. Това смята районният мюфтия в столицата Мустафа Избищали. Той присъства на днешната петъчна молитва в молитвения дом в ж.к. "Люлин", пред който днес се проведе протест. Той беше анонсиран като граждански протест. 

По данни на мюфтийството в София мюсюлманите са над 70 хил. души. Централната джамия в столицата е тясна, за да побере всички, което оправдава нуждата от регистрацията на молитвения дом. За това от мюфтийството смятат, че трябва да има поне още две джамии.

"Ако централната джамия в София вършеше работа, ние нямаше да правим молитва на тротоара пред самата джамия и да пречим на столичани, защото там наистина пречим, за което аз се извинявам за пореден път", коментира Избищали. Той смята, че трябва да бъде намерено решение на въпроса с мюсюлманите в София, защото с липсата на място за молитва се ограничават правата им. 

"Приканваме Столична община да седнем на една маса и да намерим общо решение, защото, неглижирайки този въпрос с втора джамия, правейки спекулация по този въпрос, виждате докъде стигат нещата. Определени хора, които няма как да нарека гражданска квота, започват да извеждат користни цели и да спекулират на тази тема", каза той, в коментар за протеста.

По думите му три джамии в София ще задоволят нуждите на мюсюлманската общност в столицата. 

"На този етап са нужни три джамии. Да бъдат разположени, където предложи софийска община. Те трябва да са, разбира се, на комуникативно място, защото няма как ние да отредим джамия на Витоша и да очакваме да няма молещи се пред джамията на тротоара. Няма как. Оставяме този въпрос на Столична община, тя да прецени къде. Може да бъде във всеки един квартал в който има достъп и инфраструктура", обясни районният мюфтия. 

Както OFFNews вече писа, домът в "Люлин" е регистриран по реда на Закона за вероизповеданията, но има съмнения, че в него се проповядва салафизъм. Разследване на Нова телевизия пък показа, че теренът е собственост на фирма "Смолян Интернационал". Собственикът на фирмата Алурман Самир Сюлейман пък е съдружник с представителя на настоятелството на молитвения дом Хусеин Одех Абу-Калбайн във фондация "Тайба". Сюлейман е изгонен от българските служби заради нелегално проповядване срещу държавата. 

Пред журналисти районният мюфтия на София обясни, че собствеността на терена е на търговско дружество, с което мюсюлманското вероизповедание има договор за наем, мюсюлманското настоятелство е регистрирано според Закона за вероизповеданията, а имамът е на трудов договор с мюсюлманско вероизповедание. "Тук се проповядва това, което се проповядва във всяка една джамия и месчит (молитвен дом, бел. ред.) в страната, които са под контрола на мюсюлманското вероизоведание. Нищо по-различно", обясни Избищали.

По думите му Фондация "Тайба" е регистрирана от 1998 година по времето на премиера Иван Костов и тя все още има актуална регистрация. Районният мюфтия обясни, че Хусеин Одех Абу-Калбайн, с чието име се спекулирало, никога не е бил гонен от България за каквато и да е била дейност.  

"Тук се осъществява религиозна дейност повече от три години. Може да разговаряте и с кварталния полицай, можете да разговаряте и с началника на 9 Районно управление досега за този период има ли някакви оплаквания. Няма", каза още районният мюфтия. 

По думите му молитвата в дома се води на арабски език, а проповедта е на български. В петък е основната молитва, когато се събират около 350 души. През останалото време има молитва пет пъти дневно.  

"Нашите опасения се потвърдиха, че това не е протест на граждани. Това е политически протест. Вие сами виждате и от знамената. Разрешителното от Столична община за самия протест е извадено от активисти на политическа партия. Така че това не е граждански протест, не е протест на люлинчани. Ако беше протест на люлинчани, може би аз също щях да се включа в техните редици, разбира се, ако беше нещо друго, по-основателно от това, което се спекулира в някои "обективни" медии", каза Избищали. Той обясни, че на сградата на молитвения дом е поставен българският национален трибагреник, който обаче преди това е бил свален от протестиращите. "Беше свалено от тези съвестни граждани, които в момента протестират. Самите те са се похвалили за тази велика постъпка. Да са живи и здрави", каза той. 

И днес на молитвата в Люлин дойдоха чужди дипломати. Пред OFFNews районният мюфтия потвърди, че един от участниците в молитвата е и служител на посолството на Кралство Саудитска Арабия в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2016 в 16:46

А не могат ли да си се молят вкъщи на едно килимче?

19.03 2016 в 16:00

Точно !!И еднa им е много ,бил съм в Косово и ДA точно тaкa е зaпочнaло,a сегa е още по зле нaвсякъде гледaш брaдaти изцъклени зомбитa ,гледaщи нa кръв рaзличните от тях.A aз лично ги мрaзя тройно повечеи ги искaм студени.В Мaкедония е същото след.20.00чaсa не е добре дa се рaзхождaш в някои чaсти нa Скопие aко не си муслимс.Тукa мисля дa не го допускaме ,тa aко ще дa зaвиси от политиците ни.Нa теорорa с двоен терор,трябвa дa сa нaясно че им четеме плaновете и не спиме.

19.03 2016 в 15:03

Ако им разрешат ,са ебати дупедавците ! И в истанбул има много православни ама не претендират за молитвени домове и църкви защото няма кой да им разреши и ще бъдат изклани в най лекия случай случайно и няма да се разбере а тука се търси интерес и то голям !

19.03 2016 в 08:59

И една джамия им е много.Само припомням , така е започнало и в Косово.

19.03 2016 в 01:12

абе три джамии ше са малко , като се има предвид как циганите се потурчват масово !

18.03 2016 в 23:32

Педали евроатлантици,видяхте ли с вашата свободия какво създадохте -всеки резак,мангал и педал да има право на мнение ?!?!?!

18.03 2016 в 19:14

Eми защо вместо да се увеличава броят на джамиите по-добре направо не се НАМАЛИ БРОЯТ НА МЮСЮЛМАНИТЕ? Така изобщо няма да има нужда от повече джамии. Икономиката икономична - дело на всеки!

18.03 2016 в 18:47

За мюсюлманския анклав в Родопите, якорудчанин, около 50, живее в София:

„По-рано в града, от всеки випуск на моята гимназия, по 2-3-ма влизаха в Медицинския и ставаха лекари. Сега нито един не кандидатства дори. Това според мен е упадък.
Преди в града не можеше да видиш момиче с фередже. Сега е пълно. Дават им по 300 лева да сложат фередже. Безработни момичета, кое няма да вземе 300 лева?

И мюсюлманите отнякъде ги снабдяват с някакви сим-карти, говорят без пари.
Много са серт, много държат да се показват религиозни и вярващи. А пият алкохол като християни, тайно похапват и свинско. Това е голямо лицемерие според мен.
Този мъж, който отрови 9 души с ракия менте, ако беше християнин, щеше да стане бунт, да пламне там, щяха да излязат на бой сякаш някой ги е отровил, защото са мюсюлмани. Повечето отровени са мюсюлмани. Но отровителят също е мюсюлманин и затова е тихо и спокойно.
Нямали работа и затова са така? Ами, не.

Мит е, че помаци там били работливи, както и българите. Там не можеш да вземеш никой от тях на работа за 500-600 лв. заплата. Защото няма държава.

Намират си спонсори, които да ги снабдят с по една резачка „Хускварна”, влизат в гората и изкарват повече от незаконна сеч. Отделно берат гъби, боровинки, билки, за което не плащат никаква такса на държавата. По закон, ако берат гъби за продажба, трябва да плащат. Не е много, ама... Миналото лято имаше рекорд, някои са изкарвали и по няколко хиляди лева от гъби на ден.

Там става някаква дива територия, не държава.”.

18.03 2016 в 17:59

Като искат джамии мюслитата да вървят в турция.
ТУК Е ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ И МЯСТО ЗА ТАКИВА НЯМААА. НАБИЙТЕ СИ ГО В ОБРЯЗАНИТЕ ГЛАВИ.

18.03 2016 в 17:53

Щом идват саудитци (че и високоПОСТАВЕН) значи си проповядват салафизъм. Те сирийски бежанци мюсулмани(които не са салафити) не пускат. В Близкаят изток и Африка строят салафистки училища за да заместят светското (а и те нямат пари за такива), но в Европа не могат, и сомо строят джамии.