Мюфтийството иска още три джамии в София

Юлиан Христов 18 март 2016 в 13:26 7979 22

Три джамии ще задоволят нуждите на мюсюлманската общност в София. Това смята районният мюфтия в столицата Мустафа Избищали. Той присъства на днешната петъчна молитва в молитвения дом в ж.к. "Люлин", пред който днес се проведе протест. Той беше анонсиран като граждански протест. 

По данни на мюфтийството в София мюсюлманите са над 70 хил. души. Централната джамия в столицата е тясна, за да побере всички, което оправдава нуждата от регистрацията на молитвения дом. За това от мюфтийството смятат, че трябва да има поне още две джамии.

"Ако централната джамия в София вършеше работа, ние нямаше да правим молитва на тротоара пред самата джамия и да пречим на столичани, защото там наистина пречим, за което аз се извинявам за пореден път", коментира Избищали. Той смята, че трябва да бъде намерено решение на въпроса с мюсюлманите в София, защото с липсата на място за молитва се ограничават правата им. 

"Приканваме Столична община да седнем на една маса и да намерим общо решение, защото, неглижирайки този въпрос с втора джамия, правейки спекулация по този въпрос, виждате докъде стигат нещата. Определени хора, които няма как да нарека гражданска квота, започват да извеждат користни цели и да спекулират на тази тема", каза той, в коментар за протеста.

По думите му три джамии в София ще задоволят нуждите на мюсюлманската общност в столицата. 

"На този етап са нужни три джамии. Да бъдат разположени, където предложи софийска община. Те трябва да са, разбира се, на комуникативно място, защото няма как ние да отредим джамия на Витоша и да очакваме да няма молещи се пред джамията на тротоара. Няма как. Оставяме този въпрос на Столична община, тя да прецени къде. Може да бъде във всеки един квартал в който има достъп и инфраструктура", обясни районният мюфтия. 

Както OFFNews вече писа, домът в "Люлин" е регистриран по реда на Закона за вероизповеданията, но има съмнения, че в него се проповядва салафизъм. Разследване на Нова телевизия пък показа, че теренът е собственост на фирма "Смолян Интернационал". Собственикът на фирмата Алурман Самир Сюлейман пък е съдружник с представителя на настоятелството на молитвения дом Хусеин Одех Абу-Калбайн във фондация "Тайба". Сюлейман е изгонен от българските служби заради нелегално проповядване срещу държавата. 

Пред журналисти районният мюфтия на София обясни, че собствеността на терена е на търговско дружество, с което мюсюлманското вероизповедание има договор за наем, мюсюлманското настоятелство е регистрирано според Закона за вероизповеданията, а имамът е на трудов договор с мюсюлманско вероизповедание. "Тук се проповядва това, което се проповядва във всяка една джамия и месчит (молитвен дом, бел. ред.) в страната, които са под контрола на мюсюлманското вероизоведание. Нищо по-различно", обясни Избищали.

По думите му Фондация "Тайба" е регистрирана от 1998 година по времето на премиера Иван Костов и тя все още има актуална регистрация. Районният мюфтия обясни, че Хусеин Одех Абу-Калбайн, с чието име се спекулирало, никога не е бил гонен от България за каквато и да е била дейност.  

"Тук се осъществява религиозна дейност повече от три години. Може да разговаряте и с кварталния полицай, можете да разговаряте и с началника на 9 Районно управление досега за този период има ли някакви оплаквания. Няма", каза още районният мюфтия. 

По думите му молитвата в дома се води на арабски език, а проповедта е на български. В петък е основната молитва, когато се събират около 350 души. През останалото време има молитва пет пъти дневно.  

"Нашите опасения се потвърдиха, че това не е протест на граждани. Това е политически протест. Вие сами виждате и от знамената. Разрешителното от Столична община за самия протест е извадено от активисти на политическа партия. Така че това не е граждански протест, не е протест на люлинчани. Ако беше протест на люлинчани, може би аз също щях да се включа в техните редици, разбира се, ако беше нещо друго, по-основателно от това, което се спекулира в някои "обективни" медии", каза Избищали. Той обясни, че на сградата на молитвения дом е поставен българският национален трибагреник, който обаче преди това е бил свален от протестиращите. "Беше свалено от тези съвестни граждани, които в момента протестират. Самите те са се похвалили за тази велика постъпка. Да са живи и здрави", каза той. 

И днес на молитвата в Люлин дойдоха чужди дипломати. Пред OFFNews районният мюфтия потвърди, че един от участниците в молитвата е и служител на посолството на Кралство Саудитска Арабия в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!