Ген. Мутафчийски на церемония във Варна, за да получи званието доктор хонорис кауза

OFFNews 19 септември 2020 в 15:40 4303 0

Снимка БТА

Ген. Венцислав Мутафчийски

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски се появи на церемония във Варна при една от редките си публични прояви след края на националната карантина.

Генералът, който бе начело на Националния оперативен щаб, получи почетното научно звание доктор хонорис кауза на Висшето военноморско училище (ВВМУ). Удостояването му бе по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, както и за реализацията на съвместния проект между ВМА, ВВМУ и Медицинския университет в крайморския град за обучението на военни лекари, предаде БТА.

"Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, време на активно разрушаване на медицинското офицерство у нас, сега е време то да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили", каза ген. Мутафчийски.

Досега запасът с военни медици се запълваше с лекари от скамейките на цивилните университети, но каквото и допълнително военно обучение да преминат тези млади хора, то не е достатъчно за изграждане на истински офицери, посочи Мутафчийски. По думите му проектът във Варна преодолява този проблем, особено като се има предвид, че специалистите от ВМА са непрекъснато на мисии зад граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!