Ген. Миланов за НСО: Превишаването на правомощия ли е най-големият проблем?

OFFNews 18 август 2015 в 07:58 6796 11

Ген. Миланов за НСО: Превишаването на правомощия ли е най-големият проблем?

Законът за НСО дава ограничени полицейски правомощия на служителите, а ако те бъдат превишени, аналогичното може да бъде казано и за МВР. Това коментира пред bTV бившият шеф на НСО ген. Румен Миланов.

Според него, за да неутрализират опасно лице, служителите на НСО трябва да имат право да го задържат и да го предадат на полицията. „Полицаите имат много повече правомощия. Как ще превишат тези правомощия? То аналогично ще кажем, че и полицията ще си превиши правомощията. Нищо ново под слънцето“, коментира Миланов.

По думите му в полицията има 20-30 000 служители, които са с много по-големи правомощия. „Ако към тях прибавим още 500, дали това ще е големият проблем”, попита той. Миланов обясни, че и полицията, и НСО се обучават как да не превишават правомощията си и ако има случаи, те са изключение, а не правило.

Той коментира и случая с изблъскания от пътя шофьор на магистрала „Тракия“ от кортеж на НСО. „Този водач на пътя вижда едни сигнали, сини червени, светкат, кряскат... Трябва да отдаде предимство. Защо не е дал предимство, абсурд е де не ги види. Щом търсим закона той е еднакъв за всички“, обясни Миланов.

На критиките, че законът регламентира съществуването на „преторианска гвардия“ Миланов отговори, че службата в този формат съществува близо 25 години, а сега вече има прозрачност и непосредствен контрол от президента и парламента. Според Миланов подобни структури има „и в Румъния, има и у нас, има традиция.“

Той призна, че службата преди пет години е имала значително по-нисък бюджет – около 25 млн. лв.
Според Миланов Ахмед Доган „спокойно може да има и частна охрана“.

Генералът смята, че президентът логично е подписал указа за обнародването на закона, след като парламентът го е гласувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!