Ген. Миланов за НСО: Превишаването на правомощия ли е най-големият проблем?

OFFNews Последна промяна на 18 август 2015 в 07:58 6314 11

Ген. Миланов за НСО: Превишаването на правомощия ли е най-големият проблем?

Законът за НСО дава ограничени полицейски правомощия на служителите, а ако те бъдат превишени, аналогичното може да бъде казано и за МВР. Това коментира пред bTV бившият шеф на НСО ген. Румен Миланов.

Според него, за да неутрализират опасно лице, служителите на НСО трябва да имат право да го задържат и да го предадат на полицията. „Полицаите имат много повече правомощия. Как ще превишат тези правомощия? То аналогично ще кажем, че и полицията ще си превиши правомощията. Нищо ново под слънцето“, коментира Миланов.

По думите му в полицията има 20-30 000 служители, които са с много по-големи правомощия. „Ако към тях прибавим още 500, дали това ще е големият проблем”, попита той. Миланов обясни, че и полицията, и НСО се обучават как да не превишават правомощията си и ако има случаи, те са изключение, а не правило.

Той коментира и случая с изблъскания от пътя шофьор на магистрала „Тракия“ от кортеж на НСО. „Този водач на пътя вижда едни сигнали, сини червени, светкат, кряскат... Трябва да отдаде предимство. Защо не е дал предимство, абсурд е де не ги види. Щом търсим закона той е еднакъв за всички“, обясни Миланов.

На критиките, че законът регламентира съществуването на „преторианска гвардия“ Миланов отговори, че службата в този формат съществува близо 25 години, а сега вече има прозрачност и непосредствен контрол от президента и парламента. Според Миланов подобни структури има „и в Румъния, има и у нас, има традиция.“

Той призна, че службата преди пет години е имала значително по-нисък бюджет – около 25 млн. лв.
Според Миланов Ахмед Доган „спокойно може да има и частна охрана“.

Генералът смята, че президентът логично е подписал указа за обнародването на закона, след като парламентът го е гласувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2015 в 19:20

Самозакривайте се, докато не е станало късно!

18.08 2015 в 16:08

@щчь
Аналогията е точна. Ако има шанс да избутат от пътя някой който не трябва, въобще нямаше и да си помислят да избутват някой от пътя, ако въобще имаше някой, който е достатъчно силен, че президенчето, шефа на народното събрание и министър председателя за него да са като селски кметове, нито НСО щеше да има, нито такава грандиозна корупция. Във всяка нормална страна има по няколко хиляди такива силни и значими хора и тогава политическите величия си отиват на мястото - едни чиновници. Не мога да си представя да ме избутат от пътя, защото някакъв чиновник бързал, не защото има пожар или възможност за голяма авария, не защото умира човек, ами просто така си бърза, лети и гледа електората отгоре, електоратът който всъщност го е назначил на работа и му дава заплата. Това го има само в най-изостаналите африкански държави. В нормалните страни кортежът спира на пешеходни пътеки.

18.08 2015 в 14:25

В тази държава има ли реални генерали или все са Тикви?

18.08 2015 в 13:08

Предостатъчно е да му види човек речника на тоя "генерал". И после, на базата на изразните му средства, да си представи какво е нивото в НСО след като такова е нивото на шефа им (макар и бивш).

А конкретно по темата: правата на тия заптиета трябва да се сведат до минимум! Защото манталитетът им е на ниво селски бабаит.

18.08 2015 в 11:42

ТОВА ГЕНЕРАЛЧЕ МАЙ МНОГО Е СЛЪНЧАСАЛО!НЕ СИ СПОМНЯ,ЧЕ ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ МАСОВИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА БЕШЕ СРЕЩУ УБО!БАЯ ИМ СЕ БЕШЕ ДРЪПНАЛА ФАШКИЯТА ТОГАВА!НЕКА НЕ СИ МИСЛИ,ЧЕ ТЕЗИ НЕЩА НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОВТОРЯТ!

18.08 2015 в 11:36

Това, че има "традиция" тази служба да предизвиква инциденти и да не носи отговорност, значи ли че така трябва да продължава и занапред?
Ако някой шофьор не реагира на сигналите, които "кряскат", както се изразява господинът, това значи ли че колата трябва да бъде изблъскана от пътя с риск за живота на пътуващите!?
Полицейското правомощие в такава ситуация би било съставяне на акт, а не опит за убийство...и после, нямало превишаване на правомощията.
Истина е, че България е страната, в която мафията си има държава!

18.08 2015 в 10:56

Ами общо взето да, това е проблемът. Другото име на "превишаването на правомощия" е корупция и именно тя е най-големият проблем.

18.08 2015 в 10:36

Каква аналогия само. Бил Гейтс и Обама. Кво общо има твоят сценарий с истинската случка? Ако редови американец направи сечено на кола на NSA, какво ли ще му се случи? Няма май да има възможност да мрънка по медиите, защото ще е в затвора.

18.08 2015 в 10:22

„и в Румъния, има и у нас, има традиция.“
Има "традиции" в комунистическото му котило от където се е пръкнал този тъй наречен "генерал". До като този и другите като него не измрат по един или друг начин, ние ще си бъдем Булгаристан. "Атила" е прав за милиционерите....

18.08 2015 в 10:03

Интересно ако кортежът на Обама изблъска от пътя Бил Гейтс, колко време Обама ще продължи да е президент. Вероятно затова в нормалните страни няма нито УБО, нито НСО. Ама в нашия бандустан не индустрията, а политиката е средство за забогатяване, затова сме най-бедната страна, обаче с нагло НСО да пази селските ни управници от народната любов.