Галъп: Мнозинството от българите ще изберат почивка на нашето море

OFFNews 18 май 2020 в 13:01 7044 4

70% оценяват потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. 

Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 1 и 5 май сред 1000 души по метода на телефонното интервю, преди летния туристически сезон. Изследването е част от редовната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ и Националния борд по туризъм и позволява сравнение с ранните планове на българите, проверени през декември 2019 г.

Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.). Абсолютна максимална грешка е ± 3.1 при 50% дялове. 1% от извадката се равнява условно на около 58 хиляди души – според актуалните статистически източници.

Над 80% от анкетираните избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи – чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина.

Кризата обаче е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове: спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти.

Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации – с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина. Но базата е силно стеснена – заради общия спад. А това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас, отбелзват от „Галъп интернешънъл“.

Според данните, много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега.

Близо две трети от онези, които все пак вазнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента – към Турция.

Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм изразяват 72% от пълнолетните граждани. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса, коментират от „Галъп интернешънъл“.

За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта.

Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства.

Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно).

Но и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

18.05 2020 в 17:20

ДОГАНОВОТО, БОКОВОТО И СИКАДЖИСКОТО ЛАЙНОМОРИЕ НИКОЙ НЯМА ДА ГО ИЗБЕРЕ.

6109

3

Azarael

18.05 2020 в 15:40

Що за глупости и измишльотини са това, с цел да се пълнят
гушите на мутрафоните по морето и джобовете на креатури
като тази коза А.......а !
Дори и без пари да искате да ви посетя смръдливото, лайняно и бетонирано Черноморие, пак НИКОГА не бих отишъл там . . .

5712

2

tough

18.05 2020 в 15:32

Още 1 причина да не отида, мерси.

14469

1

случайно прочетох

18.05 2020 в 13:28

Доста нагласено ми изглежда.
Пак ще отидем в Гърция, защото е чисто и спокойно.
Няма мърсотии във водата, няма сърдити сервитьорки, батки с джетове.....
Винаги има къде да си забиеш чадър и да си пиеш питието от хладилната чанта и т.н....