Фризьорката не е фармацевт, самолекуването е излишен разход

OFFNews 08 декември 2015 в 16:39 4428 0

Какви са рисковете от самолечението и защо всеки, който трябва да приема лекарства, трябва да го прави само след консултация със специалист е тема на ежегодната кампания на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Като част от кампанията от БФС са създал и два клипа, които метафорично показват чести случки в родните аптеки, когато човек сметне, че самолечението е единственият вариант.

В аптеката много от хората сами избират лекарствени продукти без рецепта и продукти за здравето и самолечение, без да си дават сметка, че те може да не са ефикасни за състоянието им и дори да са опасни и животозастрашаващи, обясни идеята за кампанията магистър-фармацевт Димитър Маринов заместник-председател на столичната Регионална фармацевтична колегия.

Парадоксално е, но ако става въпрос за проблеми с колата, българинът е склонен да попита поне трима майстори какво да ремонтира и още толкова приятели. Ако става дума за здравето му, обаче, е склонен да повярва на първия „шаман“ предложил му „чудодейно, сто процента действащо лечение“ за всякакви болести, смята Маринов.

Според него правилният и навременен съвет относно използването на лекарствени продукти и хранителни добавки, може освен да подобри състоянието, но и да намали разходите за лекарства. Разбира се, цената на медикаментите е от значение, но ако едно лекарство се използва не по предназначение или не както трябва, няма значение колко евтино е то.

Според проучване на Фармацевтичната група на Европейския съюз, магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти. В аптеката, която обикновено е наблизо, често работи в събота и неделя, а понякога и денонощно, в случай на нужда всеки може да получи безплатен експертен съвет, без да си записва предварителен час.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков