Форум Гражданско Участие проведе обучение в Панчарево

OFFNews 09 септември 2020 в 14:53 1772 0

Двудневно обучение за представители на администрациите и активни граждани от район Панчарево се проведе в първите два дни от септември от екипа на „Форум Гражданско Участие“ – мрежа от над 100 граждански организации в цяла България.

Домакин в първия ден бе панчаревското читалище „Виделина“. В обучението взеха участие граждани и кметове на шест села: Бистрица, Герман, Казичене, Лозен, Плана и Панчарево в лицето на районния кмет Николай Гюров. Активно се включиха и представители на някои от местните читалища.

Една от основните цели на обучението беше гражданите и представителите на местните структури да се запознаят с начините, по които могат да работят заедно за интересите на общността си: например, чрез прилагането на Наредбата за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община. Беше обърнато специално внимание на възможностите за провеждане на обществено обсъждане онлайн и на съществуващи интернет платформи за консултиране с гражданите, както на ниво община, така и на национално и европейско ниво. Обсъдени бяха и възможностите за създаване на обществени съвети в кметствата, чрез които граждани и кметове заедно да обсъждат и предлагат решения.

Във връзка с настоящата епидемична обстановка, а и за да се насърчи по-активното използване на съвременните технологии при консултацията с граждани, втората част от обучението се проведе онлайн.

Ключова практическа задача по време на двудневните занимания беше набелязването на важни за кметствата теми, които имат нужда от по-широко обсъждане. Поставени бяха и въпроси като: развиване на читалищната и спортната дейност в селата от района чрез създаване на нова или подобряване на съществуващата материална база, справяне с незаконните сметища, почистване и устойчиво управление на езерото в Панчарево, необходимост от изграждане на нови детски градини и ясли в района и други. В следващите седмици предстои провеждането на обществени обсъждания по някои от темите, като граждани, медии и всички останали заинтересовани страни ще бъдат поканени за участие своевременно.

Повече информация на www.fgu.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови