Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Фирми с нищожен капитал взеха плажове за милиони

ОFFNews 24 март 2015 в 12:07 6136 0

Снимка Архив

След проведените миналата седмица анонимни търгове, 14 плажа по родното Черноморие се сдобиха с нови концесионери, голяма част от които с фирмен капитал между 10 и 200 лева, предава Нова.

Общо 22 плажа бяха предложени на търг за концесия с продължителност 5 години. Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова издаде заповедта за отдаването на 14 от тях, а други 8 останаха без кандидати. Спечелилите фирми имат двуседмичен срок, в който трябва да внесат сумата за първата от петте години, в които ще стопанисват плажовете.

Резултатите от тайните търгове показват, че масово наематели на плажове стават фирми, които са регистрирани в последните месеци и са с капитал между 10 и 200 лв. Тази вратичка в законодателството се използва, за да може реалните наематели на плажните ивици да останат анонимни. Същевременно, опитвайки се да останат в сянка, част от собствениците правят достатъчно големи грешки, за да събудят интереса на данъчните. Това позволява, при желание от страна на компетентните институции да бъдат извършени най-малкото проверки на тези от печелившите, които биха имали проблем с доказването на произхода на средствата.

Тази година беше постигнат парадоксален рекорд. Фирма, която е регистрирана през февруари 2015 г., с капитал от 100 лева, печели тайното наддаване с над 20 пъти по-висока оферта за наем от първоначално обявения от МРРБ минимален праг. Регистрираната в Бургас "Акра Лидо", представлявана от Щерион Щерионов, обявява, че е готова да плати за наем на плаж "Черноморец-Изток" в следващите пет години сумата от 546 750 лв.

Поискания от Регионалното министерство минимален наем за 60 месеца е едва 25 965 лв. В процедурата за този плаж участват още четири фирми. Справка във фирмените регистри показва, че 37-годишният Щерионов е едноличен собственик на капитала. Няма данни той да има участие в други търговски дружества.

Подобен е случаят с пловдивската фирма "Голдън Лейкс", която с капитал от 10 лв. и регистрация от февруари месец т.г., представлявана от Стоян Стоилов, е новият наемател на "Централен плаж – Свети Влас". В конкуренция с още две фирми, Стоилов печели атрактивната плажна ивица с оферта от 1 920 000 лв., при първоначална цена от 1 280 190 лв., като това е и най-високата сума, предложена на търг, за който и да е от плажовете.

Плажът "Нестинарка", край Царево, също е отдаден на кандидат с капитал от 200 лв. Регистрираната в Асеновград през февруари 2015 г., фирма "Голдън Холидей Груп", представлявана от Блага Николова, дава за пет години 1 365 000 лв. за наем на плажа. Първоначално обявената цена от МРРБ е 1 137 545 лв.

Най евтиният отдаден плаж е "Вила Чайка", край Балчик. В тайния търг за него са участвали 2 фирми, като по високата оферта на стойност 21 000 лв. за срок от 5 години е била предложена от местната фирма "Карле 71", представлявана от Красимир Каров. Поисканата минимална цена за плажа е едва 12 470 лв.

Три от плажовете, за които МРРБ бе поискало сериозни средства за наемането им, са останали без кандидати. Това са плажовете "Камчия Север 1", с първоначално поискана цена от 395 455 лв. за наем за пет години, както и "Камчия Север 2" – 2 077 200 лв. и "Камчия Север 3" с рекордните 2 486 345 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews