Фермери кандидатстват за евросубсидии с животни-фантоми

OFFNews 19 октомври 2021 в 16:37 1301 0

Две трети от заявени по схемата за обвързана подкрепа животни липсват в 12 проверени обекта в Софийска област. Така от 872 говеда за подпомагане са установени едва 308. Несъответствие има и при конете - заявени са 61 животни, но налице не е нито едно. На бенефициентите нарушители ще бъдат наложени санкции.

Това заяви зам.-министърът на земеделието доц. Крум Неделков по време на инспекция на обект в района на Ихтиман.

Проверки се правят от МЗХГ, Държавен фонд "Земеделие" и БАБХ. Неделков подчерта, че амбицията им е нерегламентираните схеми да бъдат прекратени, за да се подкрепят съвестните, честните и трудолюбиви животновъди. Проверките по сигнали ще продължат.

За проверките в Софийска област той обясни, че това е станало след сигнал в края на септември. 

"Контролът е реализиран на два етапа, като по време на първия са били проверени три животновъдни обекта на двама бенефициенти, а през втория – 9 обекта на 6 бенефициенти", каза още зам.-министърът. 

По думите на изпълнителния директор на ДФЗ Борис Михайлов нито един лев европейско финансиране не е даден и няма да бъде платен, така че няма щета нито за европейския бюджет, нито за нашия.

"Ако бъде установен виновник, той ще получи своето наказание и ще бъде предаден случая на европейските прокурори", добави той.

Зам.-министърът заяви, че е доволен от работата на шефа на ДФЗ, защото акциите нямало да бъдат възможни без доброто сътрудничество от страна на техническия инспекторат на ДФЗ и дирекция "Противодействие на измамите".

Неделков припомни, че още в началото на мандата на служебното правителство от страна на МЗХГ са започнали проверки в шест области от Източна България. При тях в повече от 70 животновъдни обекта са проверени над 6700 животни.

"Там също открихме фрапиращи нарушения", допълни той и обясни, че след направения анализ са били предприети мерки, включително нова идентификация на животните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови