Фандъкова: Депутати от ГЕРБ внасят утре промени, горенето на отпадъци ще стане престъпление

Обсъждат въвеждането на зелен билет заради мръсния въздух

OFFNews 09 декември 2019 в 15:49 6542 14

Народното събрание да инкриминира горенето на отпадъци, настоява кметът на София Йорданка Фандъкова заради замърсяването на въздуха в столицата. 

Група народни представители от ГЕРБ ще внесат утре проектозакон, свързан със санкции срещу
горенето на отпадъците, заяви Фандъкова. В последните дни има значителни превишения на ФПЧ, ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците. Апелираме към хората, които се отопляват с дърва и въглища, да се включат в проектите на Столична община за осигуряване на безплатна подмяна на отоплението с по-екологично, добави столичният кмет.

"В същото време горенето на отпадъци е голям проблем в някои райони като "Красна поляна". Това е бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци. Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа, каза още Фандъкова. 

"Заедно с инициативния комитет в "Красна поляна" поискахме тази промяна и утре група народни представители от ГЕРБ ще внесат искането ми за промяна на закона, за да може да има по-сериозни, по-строги санкции и горенето на отпадъци и това да стане престъпление", коментира още Йорданка Фандъкова.

На територията на Столична община за днес и утре е обявен жълт код за опасни мъгли, каза заместник-кметът Йоана Христова и заяви, че предстои да се обсъди възможността утре в София да се въведе т.нар. „зелен билет“, съобщи БНР. 

Въздухът в София е замърсен с фини прахови частици в пъти над допустимите норми, сочи справка в платформата airsofia.info. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

10.12 2019 в 10:13

Ми, живея на висок етаж в скъп квартал, обичам камината в хола си. И не обичам топлофикацията. И климатиците не обичам.
Сеа кво праим?

23293

9

Стефан

10.12 2019 в 07:52

И след като се изпърдяхме, започваме да мислим от къде мирише.
Фандъкова, КАК ще контролираш пушека от кумините?
И защо смяташ, че това е проблемът? Щото не си чела историята на София? За климатологията не смея да питам - ще обидя герберастката икона.
За толкова години кметуване и разпореждане - да беше погледнала барем отгоре-отгоре, а?