Фалшиви имейли идват от името на официални европейски или национални институции

OFFNews 25 октомври 2023 в 11:19 853 0

Фалшиви имейли

Снимка Pinterest

Фалшиви имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции

Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР предупреждава за разпространяване на измамни имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции.

Информацията за такива фалшиви имейли е получена в МВР по канала на Европол. Съобщения гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу тях.

МВР няма практика за информиране на гражданите по електронните пощи. Експертите съветват при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

Европол е разработил клип с превантивен характер с цел повишаване на информираността и бдителността за подобни измами.

През август МВР предупреди за зачестили фалшиви имейли от името на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), приканващи за сваляне на прикачен файл – "известие за полицейска призовка". В конкретния случай се касае за т.нар. „фишинг“ съобщения, илюстрирани с логото на орган на МВР, информират от ведомството.

Мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението ".bg".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки