Exacta Research Group: 62% от българите одобряват референдума на президента

OFFNews 13 февруари 2014 в 11:57 3448 8

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

62% от българите са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство. Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове и на столицата.

Това сочат данни от национално представително изследване на обществените настроения, проведено от Exacta Research Group по поръчка на Агенция „Фокус” в периода от 5 до 11 февруари. По домовете им, са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани живеещи в 86 населени места в цялата страна.

Според проучването и трите въпроса, които президентът зададе - за задължителен, електронен и мажоритарен вот, са одобрявани и подкрепяни от българите. 

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - от 67% събира идеята част от народните представители да се избират мажоритарно. Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 години и високообразованите респонденти. Симпатизиращите на БСП, на ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове.

53% от хората у нас на възраст над 59 години отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват въвеждането на задължително гласуване на изборите и на националните референдуми у нас. Тази идея среща най-силен отпор сред населението. Тя се оказва неприемлива за една трета от българите. Най-критични към задължителния вот са столичаните и българите, които по принцип рядко гласуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови