Евгений Дайнов: Доброволци на плажа "Липите" пазят дюните от джипове (снимки)

OFFNews 31 юли 2016 в 14:38 20076 9

Снимка Евгений Дайнов

Аз съм в момента на плажа „Липите“ край Синеморец. Плажът е пълен с хора, тоест няма недопускане до плажната ивица, съобщи пред OFFNews.bg политологът Евгений Дайнов.

В събота плажуващи изпратиха сигнал до OFFNews, в който твърдят, че не са били допуснати "Липите" край Синеморец заради строеж на бар. Подателите на сигнала обявиха още, че вчера са спрени от мъж с питбул. Евгений Дайнов се свърза с нас, за да ни разкаже какво всъщност се случва на "Липите":

„Липите“ е див плаж, неохраняем, няма концесионер. Много хора се давиха в него в поредица от години, защото има няколко опасни места, места, които не се знаят. Преди няколко години се появи един доброволец, който е спасител. Не иска пари за тая работа. Доброволно е спасител. Спасява хората с разрешение на кмета. Това беше няколко години подред. До този плаж се стига по два начина: пътека през гората и пътека през скалите. Тази година обаче курортисти с джипове, така да ги наречем, разшириха и изравниха един път, който беше на горското стопанство. Имаше бариера в началото. Бариерата е откъртена и открадната. И пътя на горското стопанство е изравнен, за да се  стига с колите до самия плаж. Плажът представлява следното: излизайки от пътя, имаш дюни, а зад дюните имаш плаж. Това, което се е случило и го гледам в момента е, че джиповете са направили път през дюните, за да стигнат до плажа. Което е абсолютно нередно. Това, което се е случило вчера, е че двама приятели на спасителя - на който освен това му е писнало да събира боклуците от джиповете, които си ги оставят -  двама приятели на спасителя идват да му помагат за две неща. Първо: слагат едно дърво да препречи пътя на колите да не влизат в дюните; и второ: от дървета, изхвърлени от морето, си правят навес, защото е пек, за да си имат сянка, обясни Евгений Дайнов.

Това не е заведение и никой никого не спира. Пълен е плажът с народ, колите си стоят извън плажа, просто спрени. И вчера е имало скандал - един курортист с джип е направил скандала, от него е тръгнала цялата работа. Аз съм тука вече един час и не виждам недоволни хора, поразпитах ги, поразпитах хората, спасители, кметският наместник докарах. В случая имаме опит за препречване на пътя на колите към дюните, което винаги е похвално, коментира политологът.

Въпросният джип, чийто собственик се е скарал с младежите в събота. Снимка: Евгений Дайнов 

Аз говорих и с други хора, курортисти из селото, които вчера са били и са видели, че някакъв с джип вдига скандал на момчетата, за куче никой не ми каза. Нямам представа за куче. В момента няма никакво куче, но плажът и вчера е бил пълен с народ, и днес е пълен с народ. Говорих с хора, които вчера са били на плажа и са видели случката – курортист с джип се кара с тия двамата младежи и това е цялото нещо, обясни той.

Евгений Дайнов ни изпрати и снимки, които е направил днес на плажа "Липите"

Спасителят-доброволец и кметският наместник на Синеморец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

9

доброволец

28.09 2016 в 11:18

Ако любимата на всички пишещи тук държава се намеси ще махне масажите, касичката, лавкаджията, измислената кръчма, която и без това си отиде и аз ще се махна от там и ще ида другаде, от което ще го отнесат хората дето плажуват там. Те ще се давят, защото любимата държава няма да постави спасители. А защо се сбихме с лавкаджията попитайте самия него и цялото село. Питайте го дали има връзка с конкуренция и какво деля с него и защо не отиде да пусне жалба срещу мен след като му нанесох телесна повреда, докато ме налагаше с кол! Попитайте и за масажите клиенти- попитайте ги и за цените, че гледам тук не сте ги споменали- колко вземам и за какво! Ма тя конспирацията е удобно нещо! Дава безкрайни възможности за цапаници с кал!

13874

8

emanuilis

01.08 2016 в 00:05

Стана интересно, предвид нарочното усърдие по щателното почистване на плажа днес. Все пак ЩЕ има някакъв положителен ефект. Браво, OffNews!

11900

7

Tanos

31.07 2016 в 23:25

PS: По повод разрешенията на кмета за дейности на плажа "Липите" - за продаването на храни и напитки има поредица от режими – санитарни, за общински данъци и такси и какво ли не още. За масажите – сигурно трябва лиценз от М-во на здравеопазването и от общината - опитайте да отворите масажен салон в Царево и ще ви стане ясно.

11900

6

Tanos

31.07 2016 в 23:17

Да продължа с горното:
А за ползването на плажа и за дейности на неговата територия сигурно трябва да се изкаже и любимата министърка на туризма. Горкият Динко от Ямбол – хвана някакви нарушители и взеха да го съдят. Тука някакъв измислен „доброволец“ и компания правят поне пет закононарушения. Миналата година същият „доброволец“ дори преби и конкуренцията – едно момчето от селото дето предлагаше кафе и закуски с хладилни чанти. Другата разлика е, че Генчо Дайнов не се застъпи за Динко от Ямбол, но го прави за „мераклията-доброволец“ – спасител, масажист дето и касичка си е оставил за подаяния. А на снимката виждаме и масажната маса, която май е единственото оборудване за спасяване (става за „уста-в-уста“ и за масаж, и за пенетрация, и за туширане и наместване, ако е нужно или пък по желание на клиента). Е трябва да добавим и новите пейки за перорално приложение на тонизиращи и животоспасяващи напитки. Та такива работи по плажовете на Синеморец – такси, доброволци, кметове и Дайнов.

11900

5

Tanos

31.07 2016 в 23:15

Е, щом Генчо Дайнов рече пък и кметския наместник бил разрешил – значи всичко е наред. Да де ама възникват два-три въпроса и политологични, и правни, и икономически. А и морални може би? Да почнем от това каква е приликата и разликата между Динко от Ямбол дето лови бежанци и „доброволците“ дето уж „спасяват“, правят масажи (ама възмездно) и както изглежда разширяват дейността си –май се гласят да предлагат топили и студени напитки. А така, между другото, като „доброволци“, когато нямат работа, си спират коли по горски път, защото не е редно да се влиза там с коли, за да не се вреди на природата. Приликата – и в двата случая има самоуправство на граждани и безхаберие на официалните органи. Разликата - в случая с „Липите“казват, че кмета на Синеморец е дал разрешение, а на Динко от Ямбол никой не е дал. Какъв обаче е този кмет, за да дава подобни разрешения – за водно спасяване (друг е органът), за блокиране на горски пътища (М-во на земеделието, горското стопанство, парк „Странджа“).

20374

4

Стринка Минка

31.07 2016 в 20:55

На този плаж трябва да има възпоменателна плоча, там професора от малък е бил травмиран от милицията.
Хванали го на плажа в морето както си плувал и му искали паспорта.
Така нанесените на ранимата душевност травми по късно го определили като убеден демократ и водач на Миндя и Ливърпул рок фест.

13874

3

emanuilis

31.07 2016 в 17:04

p.s. щом „кметският наместник" стои в основата на това „чисто дело" и г-н Дайнов го подкрепя, тогава вЕрвам.

13874

2

emanuilis

31.07 2016 в 16:55

Последно, има ли работещ „бар" за бързо хранене на плажа или не? Тези „опълченци" с камъни и дървета официално ли държат концесия на „обекта" или ще заработват нещо между другото? „Касичката" обслужва кого и защо? Излезлите на дюните коли и АТВ-та не са ли на самите „опълченци"?