Евакуираните моряци от Вера Су са добре, утре ще ги разпитват

С качването на български екипаж, корабът не става български, напротив, задава се голям проблем, твърди експерт по морско право

OFFNews 06 октомври 2021 в 21:30 3128 0

Снимка БТА

Деветимата моряци от "Вера Су" са добре и са настанени в общински хотел в Каварна, съобщи кметът на града Дора Балтаджиева за БТА.

Тя допълни, че моряците са минали здравен контрол и са във видимо добро състояние, но няма да бъдат поставени под карантина, тъй като са били изолирани на кораба дълго време и не е имало хора със симптоми на вирусна инфекция. 

По думите на Балтаджиева в операцията по извеждането им са взели пряко участие министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, вицеадмирал Румен Николов, началник на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност” и местни пожарникари.

Операцията по извеждането на моряците от Вера Су започна този следобед и продължи около час. Последен плавателния съд напусна капитанът.

От транспортното министерство съобщиха, че на борда се качва български капитан с екипаж, за да овладее ситуацията. Това е било разпоредено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев след обявената по-рано днес евакуация на екипажа от страна на кораба.

Алексиев посочи, че заради липсата на екипаж няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба, но освен това той става ничия територия и така "с качването на български екипаж съдът става наша собственост". Алексиев съобщи, че началникът на „Морска администрация“, който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип специалисти.

Не така оптимистично обаче е настроен адвокатът по морско право Христо Алексиев, който заяви по bTV, че това, че екипажът, който ще се качи е български, не означава, че и корабът ще стане български.

"Г-н министърът не е спечелил нов кораб за България, а един голям проблем. Международното право не може да бъде свързано с този случай на авария, тъй като се отнася за изоставен съд в открито море при съвсем други обстоятелства. В случая екипажът е слязъл от кораба заради опасността да погине. Явно е, че настъпилото вълнение и лошото време, силния вятър дават основателна причина да бъде запазен човешкия живот и моряците да слязат от борда. Това обстоятелство не може да бъде причина корабът да стане български", категоричен бе експертът.

От ресорното министерство обявиха, че липсата на екипаж в момента не е проблем, тъй като плавателният съд е укрепен, а министър Алексиев отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две – липсата на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачния избор на технология за разтоварването му след това. „През 2020 г. беше нарязан уникалният спасителен кораб „Перун“, отбеляза Алексиев.

Днес е 17-ия ден откакто товарният кораб Вера Су заседна край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг, а на борда му има деветима моряци - граждани на Азербайджан и Турция.

Очаква се утре те да бъдат разпитани в Окръжния съд в Добрич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!