Екоминистърът: Засега ТЕЦ Бобов дол ще работи само на въглища

Ирина Евгениева 23 януари 2020 в 19:32 2102 0

"Днес разпоредих РИОСВ – Перник да изпрати принудителна административна мярка до ТЕЦ „Бобов дол“, за да спре изгарянето на отпадъци. Предприятието ще продължи да гори въглища. Отпадъци ще се горят отново едва когато се приведат в съответствие всички изисквания, които фигурират в комплексното им разрешително, както всяка мощност, която работи в ЕС."

Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата си с представители на браншовите организации от рециклиращия сектор.

"Оказахме съдействие на прокуратурата, тъй като по нареждане на главния прокурор се извършваха проверки. Сигналите бяха, че има опасни отпадъци и че имаше вредни емисии. Имаше конфликт по методиките на изчисление. Когато отидохме, прокуратурата каза, че след изследванята няма вредни емисии към момента. Няма опасни продукти, които да са качвани на транспортната лента. Моите служители казаха, че разрешителното има проблем. Посъветвах ръководството да преустанови дейност, докато не изчистят тези проблеми, които имат", припомни Димитров.

Той добави, че видеонаблюдението на ТЕЦ-а е показало, че предприятието изгаря отпадъци и  не спазва препоръките, въпреки че ги е предупредил това да не се случва.

"Отпадъците не са вредни и не са опасни, но не са спазени условия на разрешителното - това доведе и до днешното решение", заяви министърът.

Срещата с легитимния рециклиращ бизнес

Ще въведем гранични пунктове, през които ще се внасят стоките и ще се проследяват с GPS. Ще се добавят няколко кода, които са за рисковите стоки, така ще бъдат под особен контрол. Така ще имаме обратна информация какво се случва, съобщи Емил Димитров. 

Той е на мнение, че чрез въвеждането на кодовете, които са за рисковите стоки, ще се избегнат конфликтите на границите.

Екоминистърът акцентира, че днешната среща е поискана от легитимния бизнес, за което им благодари:

"Ние също страдаме от нелоялна конкуренция, от това, което се случва в страната. От друга страна - виждаме какво се разкрива не искаме това да продължава."

Идеите на легитимния бизнес в голямата си степен се препокриват с някои от нашите виждания. В едно ние сме по-крайни, в друго – те, каза Ревизоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови