Еколози намериха нов дом за мечката Меца

ОFFNews Последна промяна на 01 април 2014 в 11:45 1770 0

Снимка Сдружението за дива природа Балкани

мечокът Медо

Една от 11-те мечки, които са израснали затворени в Държавно ловно стопанство Кормисош намери нов дом.

6-годишната мечка Меца ще бъде настанена в Образователен център за едрите хищници в село Влахи. Там тя ще се наслаждава на повече място и открито пространство в естествена среда. В центъра вече живеят вълкът Байто и мечокът Медо..

С преместването на животното се е ангажирало Сдружението за дива природа "Балкани". Мечката най-напред ще бъде упоена от експертите на сдружението, а след това превозена до с. Влахи, заедно с от екип от специалисти, които да наблюдават състоянието ѝ.

Министерството на околната среда и водите работи по инициатива всички диви животни, отглеждани в неподходящи условия в неволя, да бъдат настанени в близка до природната среда. В това число влизат и мечките, отглеждани в Държавно ловно стопанство Кормисош. В миналото в стопанството са отглеждани и развъждани мечки за ловни цели, част от които са внасяни от Румъния.

Сдружение за дива природа "Балкани" и холандската фондация АЛЕРТИС съдействат за намирането на нов дом за четириногите.

През 2013 г. три от мечките бяха преместени в Холандия при по-добри условия. Във вивариума днес живеят 10 мечки, като предстои преместването на още 4 животни в Белгия и Холандия.

В дивата природа една мечка живее до 18-20 години. В случаите, когато едрият хищник се отглежда на затворено и при подходящи условия, то той може да преживее до 30 години, като една мечка изяжда годишно около 5-6 тона най- разнообразна храна (плодове, царевица и други зърнени храни, риба, месо).

За следващите 2 години средствата за прехраната на животните в Образователния център за едри хищници във Влахи са частично осигурени от АЛЕРТИС – фонд за опазване на мечките, както и от дарения от посетители, активисти и любители на дивата природа. След това центърът ще разчита основно на дарения от симпатизанти и съмишленици.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !