Две сдружения спират ремонта на Борисовата, парите отиват за междублокови пространства

OFFNews 10 януари 2023 в 08:44 1638 1

Борисовата градина

Снимка Архив

Ремонтът в Борисовата градина

Столичният общински съвет ще гласува средствата за ремонт и обновяване на Борисовата градина да бъдат пренасочени за междублокови зелени пространства в шест района. Причината за отлагането на възстановяването в парка е, че  „Гражданска инициатива за обществен релсов транспорт“ и Граждански комитет „Спасение 2000“ обжалват в съда решението, че проектът не подлежи на ОВОС. 

Средствата за ремонт на Борисовата са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 година и са в размер на 10 324 080 лева, от тях 8 999 584 – БФП, а собственото участие възлиза на 1 324 496,00 лв., уточни зам.-кметът Десислава Билева. 

Обжалването поставя проектът във физическа невъзможност за изпълнение, предвид забавата му вече година и половина и неяснотата по приключването на съдебните дела. Билева припомни, че въпреки Решението на АССГ от 16 юни миналата година, което беше в полза на общината и отхвърли жалбите срещу Решението на РИОСВ, за същото са постъпили касационни жалби и делото е изпратено на ВАС. 

Обжалването поставя пред огромен риск реализирането на проекта в предвидените срокове (м. октомври 2023 година) и има риск европейските средства да бъдат загубени.

Столичната община предлага пренасочване на тези средства в 6 столични района, където ще бъдат изградени споделени зелени пространства със спортни и детски площадки, посочи още Билева. Това са "Красна поляна", "Надежда", "Връбница", "Илинден", "Възраждане" и "Сердика".

Председателят на СОС Георги Георгиев изрази увереност, че съветниците ще подкрепят доклада и по този начин ще бъдат спасени безвъзмездно предоставените средствата, които ще се за облагородени 48 междублокови пространства, като на 26 от тях ще бъдат изградени и детски площадки.

„Необходимо е да покажем, че сме добри стопани на града и отново ще разчитаме на отговорност както от страна на общинските съветници, така и от районните кметове“, каза още Георгиев.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков изрази увереност, че неотложните дейности в Борисовата градина ще бъдат финансирани със средства от Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови